24.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

Menteri Perlu Bersuara, Pertahankan Kerajaan #KitchenCabinet

kabinet-2013

Pemimpin kerajaan dan menteri perlu bersuara dan mempertahankan kerajaan berhubung isu-isu yang dibangkitkan rakyat daripada mengambil pendekatan lebih selamat.

Kini merupakan masa untuk mereka berganding bahu dalam mempertahankan kerajaan dalam isu-isu melibatkan rakyat yang sedang dimanipulasi oleh pembangkang dan membawa negara menghampiri krisis.

Cari jalan bagaimana untuk mempertahankan kerajaan. Sebagai contoh (bagaimana menteri-menteri dapat menghentikan) isu kangkung. Saya tidak nampak sesiapa tampil untuk membantu dan menyokong beliau (Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak). Ini tidak sepatutnya berlaku, (mereka tidak sepatut) ‘ambil pendekatan selamat’.

Masanya sudah tiba untuk anggota Kabinet mempertahankan perdana menteri, jika tidak jangan jadi anggota Kabinet.

Dalam barisan kepimpinan perdana menteri sebelum ini, kerajaan mempunyai jurucakapnya sendiri untuk mengendalikan isu-isu, lebih-lebih lagi sekarang apabila media sosial digunakan secara meluas untuk mencetuskan salah faham dan melemparkan tohmahan.

Kerajaan sekarang perlu mempunyai pendekatan yang serupa dengan pentadbiran sebelum ini yang mempunyai jurucakap, terdiri sama ada seorang menteri Kabinet atau pegawai kerajaan.

Pentadbiran sebelum ini juga berdepan masalah serupa tetapi mereka mampu menangani dan menyelesaikan isu itu dan menenangkan rakyat dengan sokongan anggota-anggota Kabinet.

Rakyat perlu sentiasa diberitahu mengenai rasional dasar-dasar kerajaan, misalnya langkah pengurangan subsidi secara berperingkat, dan faktor bekalan dan permintaan barang serta perkhidmatan yang menjadi antara faktor penentu.

Rakyat perlu dididik, sebagai contoh mengenai isu kenaikan harga barang dan perkhidmatan, terdapat banyak faktor yang menentukannya, bukan hanya disebabkan pengurangan subsidi petrol oleh kerajaan.

Dengan perubahan besar dalam teknologi, kita perlu bergerak pantas dan berada di hadapan dalam perkara berkaitan rakyat dan kerajaan.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...