31 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

#MH370 Hilang: Rupanya Terdapat Terlalu Banyak Satelit Di Ruang Udara

MH370-imej-satelit-27-03-14

Imej satelit dipungut dari Perancis , China, dan Thailand telah menjadi berita utama sekarang ini yang berpotensi menunjukkan dikawasan mana serpihan pesawat MH370 yang hilang.

Pencarian pesawat telah mendedahkan hakikat bahawa berpuluh-puluh negara-negara, kecil dan besar mempunyai satelit di orbit yang mempunyai keupayaan untuk mengambil gambar-gambar bumi.

Selain itu, banyak syarikat-syarikat swasta mengendalikan satelit yang mengambil gambar dan mereka kemudiannya menjual kepada kerajaan asing, termasuk kerajaan Amerika Syarikat.

“Dari segi kiraan kasar, terdapat lebih daripada 100 satelit ‘Kaji Bumi’ dan ‘Remote Sensing’ di orbit pada masa ini, yang dimiliki dan dikendalikan oleh syarikat-syarikat atau agensi-agensi kerajaan (awam dan tentera) dan lebih daripada 30 buah negara , termasuk negara-negara membangun seperti Algeria, Nigeria, Venezuela, dan Vietnam, ” kata Micah Walter-Range, Pengarah Penyelidikan dan Analisis Yayasan Angkasa.

Tidak semua daripada satelit kini mengorbit bumi mengambil imej tetapi kebanyakan bertjuan demikian. Ada juga yang digunakan untuk tujuan peranti GPS dan dan alat-alat komunikasi seperti telefon bimbit .

Negara-negara yang ingin memulakan program angkasa mereka dengan yang berskala rendah (low-end) untuk kegunaan pengimejan satelit, boleh mempunyai melaksanakannya dengan kos bawah 100 juta.


Negara-negara yang telah menghasilkan imej-imej dalam operasi mencari pesawat telah mengambil gambar kerana satelit mereka telah melewati Lautan Hindi antara Australia dan Antartika, yang paling terpencil di bumi dan sukar untuk operasi mencari melalui udara atau laut.

Gambar-gambar yang telah membolehkan penganalisis atas untuk menunjukkan dimana pesawat MH370 ang dicari dan bot boleh menuju ke arah lokasi tertentu berdasarkan di mana objek dilihat dalam imej dan sejauh mana mereka telah hanyut oleh angin dan arus.

Walaupun banyak negara telah menghasilkan imej-imej baru-baru ini, pasukan pencari masih tidak berjaya untuk mendapatkan mana-mana objek untuk menentukan sama ada ianya dari serpihan pesawat MH370. Antara masalah itu adalah kerana jarak masa, apabila satelit mencerap sesuatu objek ianya perlu di analisa oleh penganalisis data sebelum dikongsikan dengan pasukan mencari.

Kapalterbang pencari yang boleh mengambil imej tatkala melaluinya diatasnya dan perlu menghantar imej yang diambil ke pusat mencari. Ia mengambil imej secara berterusan, jadi ianya pasti akan mengambil masa yang lama untuk penghantaran dan analisa.

Syarikat-syarikat kini menyelidik cara-cara untuk membuat cerapan video secara langsung imej satelit ke bumi, jadi penganalisis boleh melihat apabila satelit melewati kawasan yang disyaki terdapat serpihan pesawat dan melaporkan kepada krew mencari dalam masa sebenar, tetapi teknologi tidak boleh didapati secara komersial sekarang ini. Tidak diketahui sama ada mana-mana satelit kerajaan mempunyai keupayaan yang sedemikian.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...