28.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

#MH370: Pentagon pertimbang hantar pengesan sonar

SALAH satu sistem "Towed Pinger Locator" (TPL-25) yang berkemampuan mengesan objek sehingga kedalaman maksimum 20,000 kaki.
SALAH satu sistem “Towed Pinger Locator” (TPL-25) yang berkemampuan mengesan objek sehingga kedalaman maksimum 20,000 kaki.

WASHINGTON: Pentagon sedang mempertimbangkan permintaan dari Malaysia untuk peralatan dan teknologi pengesan sonar bagi mempertingkatkan lagi misi mencari pesawat MH370.

Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein meminta peralatan pemantauan dasar laut itu menerusi panggilan telefonnya dengan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Chuck Hagel, malam tadi.

“Tiada permintaan spesifik dibuat mengenai jenis peralatan yang diperlukan. Ia hanya permintaan umum kepada kita untuk membantu (Malaysia) bagi mengesan serpihan atau kotak hitam,” kata jurucakap Pentagon, Laksamana Muda John Kirby kepada Reuters hari ini.

 “Setiausaha Pertahanan berkata beliau akan menimbang permintaan itu, dan itu bermakna kita perlu melihat apa-apa bantuan yang boleh disalurkan dan mampu untuk membantu. Selepas ini, beliau akan berhubung balik dengan menteri berkenaan,” katanya.

Tentera Laut AS mempunyai sistem sonar yang aktif dan pasif untuk mengesan objek di lautan berdasarkan bunyi ‘pings’ dan mengesan bunyi pantulan berkenaan.

Salah satu sistem dikenali “Towed Pinger Locator”, yang digerakkan di belakang kapal dan digunakan untuk mendengar sebarang bunyi di kedalaman sehingga 20,000 kaki (6000 meter), demikian menurut laman web tentera laut AS.

Tentera AS menawarkan bantuan teknologi berkenaan kepada Perancis ketika usaha mencari kotak hitam pesawat Air France yang terhempas di Lautan Atlantik pada Jun 2009.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...