26.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 6, 2020

#MH370 Terbang Dengan Minyak Yang Dirancang, Tiada Minyak Tambahan

MH370-B777-200

Pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu terbang dengan kapasiti minyak yang mencukupi untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing yang mengambil masa penerbangan selama enam jam setengah.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines (MAS) Ahmad Jauhari Yahya berkata, pesawat itu dibekalkan minyak seperti dijadual dan tiada penambahan dilakukan.

“Selalunya, kita tidak muatkan untuk enam jam setengah. Kita akan buat simpanan minyak antara 45 minit hingga ke sejam. Ini dilakukan sekiranya terdapat sebarang lencongan sekiranya Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing tutup. Jadi kita perlu ke lapangan terbang berikutnya yang berdekatan.

“Saya berpendapat bahawa pesawat itu dapat mengisi sehingga tujuh jam setengah hingga ke lapan jam,” katanya dalam sidang media mengenai perkembangan terbaharu kehilangan pesawat MH370 di sini, Ahad.

Kenyataan itu dibuat bagi menjawab persoalan jika kapasiti pesawat MH370 ditambah dari kapasiti yang ditetapkan atau pesawat tersebut telah mendarat di mana-mana lapangan terbang di sepanjang laluannya untuk mengisi minyak.

Persoalan itu timbul setelah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mendedahkan dalam sidang media bahawa komunikasi terakhir antara pesawat itu dengan satelit adalah pada 8.11 pagi waktu Malaysia, pada 8 Mac lepas.

Pesawat yang membawa 239 penumpang itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Ditanya sama ada muatan kargo pesawat itu telah diperiksa, Ahmad Jauhari berkata: “Kami memeriksa manifesto kargo. Ia tidak membawa barangan berbahaya. Muatan barangan sepatutnnya diperiksa dan diimbas mengikut prosedur standard,”.

Menjawab satu soalan, Ahmad Jauhari mengesahkan bahawa MAS telah menjalankan lakonan semula laluan pesawat MH370 yang hilang.

“Kamu melakonkan semula pesawat pada sebuah simulator 777 dan kami mengesahkan, secara dasarnya ia mungkin 777 (MH370),” katanya.

Berita Berkaitan

PKPB ditamatkan kecuali Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara ditamatkan kecuali tiga negeri iaitu Selangor,...

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...