Microsite Program Subsidi Petrol mendedahkan butiran akaun bank peribadi penerima – Apa sudah jadi! #pakdin.my

Bayar 25 juta untuk sistem yang tiada fungsi keselamatan kepada pengguna. Secara mudahnya, kami tahu nombor Mykad anda, kami dapat nombor akaun bank anda.

Microsite Program Subsidi Petrol telah dilancarkan pada 15 Oktober oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk membantu penerima subsidi program baru-baru ini bagi menyemak status kelayakan mereka dalam talian.

Dianggarkan hampir 2.9 juta penerima bantuan Bantuan Sara Hidup (BSH) layak mendapat bantuan PSP, selagi mereka mempunyai kenderaan yang didaftarkan di bawah nama mereka. Sebahagian besar data untuk semakan dalam talian adalah berdasarkan maklumat yang disediakan semasa permohonan skim BSH, seperti yang dijelaskan oleh Menteri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail semasa pelancaran.

Walaupun laman web itu berfungsi seperti yang diharapkan, kami secara eksklusif boleh mendedahkan bahawa laman web itu juga mendedahkan butiran perbankan peribadi bagi penerima yang layak. Kata kunci dalam nombor MyKAD mereka yang layak akan memaparkan butiran biasa, termasuk Nama Bank yang didaftarkan semasa permohonan BSH serta jumlah kelayakan. Sama seperti semakan kelayakan BSH, hanya empat angka terakhir nombor akaun dipaparkan.

Walaupun keputusan di laman Bantuan Sara Hidup ini sembunyikan pada bahagian belakang sebelum dihantar ke penyemak imbas, nombor akaun bank di laman Program Subsidi Petrol dihantar ke penyemak imbas, dan hanya disembunyikan dalam bentuk XXXX. Semakan segera pada kod sumber akan mendedahkan nombor akaun bank yang lengkap.

Kami telah menguji nombor akaun yang dipaparkan dan boleh mengesahkan bahawa nombor akaun yang ditemui memang milik pemilik sebenar nombor MyKAD yang kami gunakan untuk contoh ini.

Kami meneruskan dan menguji sekurang-kurangnya 5 nombor Mykad secara rambang dan boleh mengesahkan bahawa kami dapat memperoleh nombor akaun penuh penerima yang layak dengan cara yang sama seperti yang dijelaskan di atas.

Jangan sampai ada pemohon PSP yang jadi mangsa kepada scammer.

Berkaitan