26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Mugilan Mahu Bertanding Jawatan Ketua Pemuda MIC @v_mugilan

v mugilan

Timbalan Ketua Pemuda MIC V. Mugilan Khamis mengumumkan hasrat untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda pada pemilihan sayap itu 16 Nov ini.

“Saya mengambil keputusan bertanding bagi membantu pucuk pimpinan parti memperkukuh dan menyatu padu parti. Saya akan meneruskan kerja yang saya pegang sejak menjadi timbalan ketua pemuda sejak 2009,” katanya kepada Bernama.

Ahli perniagaan berumur 38 tahun ini akan dicabar Setiausaha Agung Pemuda C. Sivaraajh yang mengumumkan hasratnya Selasa lalu.

Penamaan bagi Pemuda dan Wanita akan diadakan esok.

“Ia menjadi tugas saya untuk berkhidmat kepada rakyat dan menyelesaikan masalah dan keperluan masyarakat India, adalah sebab saya mahu bertanding.

“Saya berminat dengan perkhidmatan masyarakat dan berharap boleh menggunakan kemahiran ini dan pengalaman saya untuk bekerja bagi masa depan masyarkat India yang lebih baik,” katanya.

Mengenai misi dan wawasannya, Mugilan berkata generasi muda memerlukan pemimpin yang berkebolehan dan kuat untuk mengenal pasti dan membangun kebolehan pemuda India dan kualiti kepimpinan agar mereka boleh bertukar idea demi kebaikan MIC dan Barisan Nasional.

Mugilan aktif dalam parti bermula dari peringkat bawah dan mendapat sokongan akar umbi sayap Pemuda.

Sebagai seorang yang lantang bersuara, beliau bersama dua anggota jawatankuasa kerja pusat (CWC) dipecat pada 2010 selepas mengkritik pemimpin besar MIC ketika itu Datuk Seri S. Samy Vellu dan kemudian membentuk Gerakan Anti-Samy Vellu atau GAS.

GAS kemudiannya dibubarkan apabila Datuk Seri G. Palanivel menerajui MIC pada Januari dan pada 23 April, Palanivel menerima semula Mugilan.

Bagi jawatan timbalan ketua pemuda, Timbalan Ketua Pemuda Melaka dan peguam Sashi Kumar Kannan telah mengumumkan untuk bertanding yang akan ditentang oleh Ketua Biro Undang-undang R. Thinalan.


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Kamulah punca sistem negara ini rosak, kata Ramkarpal kepada Mahathir

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dari DAP Ramkarpal Singh menyatakan kekesalannya bekerjasama dengan Dr Mahathir...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan