27.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Muhyiddin lupa sejarah

mahathir-muhyiddin

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini berkata beliau bukan seorang ‘gunting Dalam lipatan. Yang paling dekat terjemahan Bahasa Inggeris ke peribahasa ini akan menjadi musang berbulu ayam, bermakna ringkasnya pengkhianat.

Muhyiddin berkata apa sahaja yang dia lakukan dilakukannya untuk kebaikan parti dan kerana dia suka parti dan bukan dengan niat untuk memusnahkan parti. Beliau juga berkata beliau adalah suara tunggal dalam parti dan mengutuk semua orang-orang yang enggan bersuara dan menyatakan pendapat mereka. Bagaimana memberi peluru kepada pembangkang untuk memukul parti dipertimbangkan untuk kebaikan parti?

Muhyiddin juga mengadu bahawa Perdana Menteri meminggirkan beliau dan tidak lagi memberikan beliau menghormati dan bahawa dia tidak lagi diamanahkan dengan tugas mempengerusikan tertentu mesyuarat seperti pada masa lalu. Kepercayaan dan rasa hormat perlu diperolehi, tidak diminta, seperti kata pepatah.

Mungkin Muhyiddin terlupa bahawa apabila Tun Dr Mahathir Mohamad tidak lagi Perdana Menteri dan mula mengkritik Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi, itu adalah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang secara terbuka mengisytiharkan bahawa kesetiaan beliau dengan Perdana Menteri. Muhyiddin bagaimanapun berkata dan melakukan apa-apa untuk mempertahankan Tun Abdullah.

Muhyiddin menceritakan bagaimana ia adalah orang yang yakin Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri dan bahawa ini adalah apa yang Dr Mahathir mahu. “Perkara dengan Najib, dia mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan,” kata Muhyiddin.

Apa Muhyiddin ketinggalan dari cerita ini adalah bahawa Najib tidak mahu mengkhianati Perdana Menteri dengan pergi terhadapnya. Najib berasa timbalan menjadi umat nombor satu. Oleh itu, ia tidak bahawa Najib mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan tetapi lebih banyak yang Najib tidak mahu menggulingkan Perdana Menteri.

Jika Muhyiddin mahu mengaitkan sejarah biarkan ia menjadi versi yang betul sejarah. Muhyiddin berkata Dr Mahathir membincangkan kemungkinan beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Apakah Muhyiddin tidak mendedahkan adalah bahawa Najib enggan mengkhianati Tun Abdullah dan bukannya secara terbuka mengisytiharkan sokongannya kepada Perdana Menteri.

Salleh Said Keruak

 

Berita Berkaitan

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

#PRNSabah: Warisan kalah tetapi Shafie mungkin angkat sumpah sebagai KM esok

Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mungkin akan mengangkat sumpah sekali lagi esok berikutan kegagalan mana-mana parti menjadi dominan dalam Pilihan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan