Muktamar PAS: Perwakilan Selar Anggota PAS Senada Dengan DAP

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

muktamar-pas-2015-dewan-ulama-kristian

Beberapa anggota perwakilan PAS hari ini lantang menyelar DAP dan anggota PAS sendiri yang senada dengan tindakan DAP menentang pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Anggota perwakilan dari Wilayah Persekutuan, Kamaruzaman Mohamad menyifatkan DAP sebagai tidak matang dalam menegur atau mengkritik sebarang isu dalam pakatan pembangkang yang menimbulkan ketidak puasan hati anggota dan pemimpin PAS.

Kamaruzaman berkata DAP tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan secara lantang dan berterusan termasuk mengkritik Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang jika mereka komited dengan perjuangan pakatan pembangkang.

“DAP patut bertanggungjawab untuk membawa satu pilihan iaitu memberi harapan baharu kepada rakyat, jika mereka (DAP) masih komited untuk bersama meneruskan perjuangan ini, bertindaklah dengan lebih matang, berkawan dengan sepatutnya,” katanya ketika membahaskan ucapan dasar Presiden pada hari kedua Muktamar Tahunan PAS ke-61 di sini hari ini.

Anggota perwakilan Kedah Abd Ghani Ahmad pula kesal dengan pendirian kalangan kepimpinan PAS dan PKR yang tidak menyokong usaha untuk membentangkan Rang Undang-Undang Persendirian berkaitan pelaksanaan hudud di Dewan Rakyat, dengan memberi alasan menguasai Putrajaya lebih penting daripada melaksanakan hukum Islam itu.

Beliau menyifatkan mereka seperti roti empat segi yang mudah lembut apabila direndam dalam mimuman.

“Ia alasan tidak munasabah, sedangkan mereka tahu ini perjuangan PAS sejak dahulu, sejak PR belum ditubuhkan lagi. Kita tidak mahu pimpinan seperti roti empat segi, cicah dalam ayaq (air) kopi terus lembut,

“Sebaliknya kita mahu pimpinan yang mempunyai kekuatan akidah, pertahankan prinsip dan tidak cuba menghasut dan cuba gagalkan perjuangan (PAS) sejak dulu,” tegasnya.

Sementara itu, anggota perwakilan Kelantan, Datuk Dr Mohd Fadhli Hasan mengingatkan DAP tentang perjanjian yang dibuat pada 2011 yang ditandatangani oleh semua pemimpin PR bahawa isu pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) di Kelantan adalah isu yang berasingan.

Katanya mengikut perjanjian tersebut, PR berjanji untuk menentang UMNO secara bersama dan parti dalam PR boleh berjuang mengikut dasar masing-masing.

“Tetapi mengapa sekarang DAP lupakan perjanjian itu, sebaliknya DAP salahkan PAS seolah-olah PAS yang melanggar penjanjian (bila mahu laksana hudud).

“Berilah peluang PAS laksanakan apa yang kita telah perjuangkan ini sejak sekian lama dan saya meminta agar tiada anggota PAS yang terjebak dengan permainan gerakan (penentang) ini,” katanya.

Dalam pada itu, anggota perwakilan Pahang, Nazri Hasan meminta pimpinan baharu PAS agar menyiasat dakwaan adanya gerakan yang digelar ‘Hawaii-Five-O’ yang didakwa cuba menjatuhkan individu tertentu dalam parti.

Nazri berkata sehingga kini belum ada tindakan dilakukan berikutan aduan berkenaan dan mahu anggota parti yang terlibat dalam gerakan itu dikenakan tindakan tegas sekiranya laporan yang dikemukakan benar.

BACA juga:

Leave a Reply