25 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

Muktamar Tahunan PAS: Negara Islam hanya jenama, PAS beralih ke negara kebajikan….

Dari kiri, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din; Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat; Presiden, Datuk Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa bersama Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail pada Majlsi Perasmian Muktamar Tahunan PAS di Markaz Tarbiyah PAS Pusat Taman Melewar di Gombak, Jumat

Pemimpin PAS dilihat cuba ‘play down’ isu penguasaan kumpulan Erdogan dengan menyatakan bahawa biarpun golongan Ulama tidak lagi menguasai jawatan strategik parti itu, namun mereka ada Majlis Syura yang “memandu parti kita”.

Timbalan Presiden PAS yang baru Mohamad Sabu ketika ditemui menyalahkan media yang memainkan isu ulama dan bukan ulama setiap kali muktamar.

Mat Sabu yang bukan dari kumpulan ulama membuat kejutan apabila menang jawatan no dua parti selepas dua ulama lawannya Tuan Ibrahim Tuan Man dan penyandang Nasharuddin Mat Isa tewas.

“Kita letak dibawah majlis syura dan dewan ulama. Jadi kita kuat, teguh dan wibawa,” kata Mat Sabu ulas peranan ulama selepas ini dalam PAS.

Senada dengan Mat Sabu adalah Tuan Ibrahim yang berkata keputusan pemilihan PAS yang diumum pagi Sabtu membuktikan perwakilan faham struktur dalam PAS yang sememangnya diterajui Majlis Syura Ulama.

“Kita ada panduan dari Majlis Syura, ini akan memandu parti kita.

“Saya fikir ia tidak mencerminkan penolakan terhadap ulamak, tetapi mereka faham ulama tetap tertinggi dalam PAS melalui Majlis Syura dan Dewan Ulama PAS Pusat,” katanya.

Manakala Nasharuddin Mat Isa pula mengangap bilangan pemimpin ulama semakin berkurangan, namun barisan pemimpin berkenaan masih mempunyai gabungan profesional-ulama.

“Jika mereka tolak ulama, kita tidak akan diwakili tapi (masih) ada beberapa nama yang mewakili ulama.

“Saya tidak kata ada puak seperti itu, tapi saya kata ada latar belakang pemimpin berbeza yang diwakili di sini,”

Mengulas kekalahan beliau dan Tuan Ibrahim, Nasharuddin tidak menolak kemungkinan ‘pecah undi’ golongan ulama menyebabkan Mat Sabu menang dengan jumlah undi minoriti.

“Pertandingan tiga penjuru ini bagi saya bukan benda baru dan kemungkinan pecah undi itu berlakulah,” katanya lagi.

Dari 1045 perwakilan, Mat Sabu dapat 420 undi, Tuan Ibrahim 399 dan Nasharuddin 224 undi.

Dalam Muktamar sebelum ini, Nasharuddin berjaya mempertahankan jawatannya selepas undi golongan profesional berpecah kepada Husam dan Mat Sabu.-4/6/2011- OLEH HELME HANAFI

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.