Nahas Helikopter: Cuaca Bukan Punca

Helikopter AS365N2 Dauphin - 9M-1GB
Helikopter AS365N2 Dauphin – 9M-1GB

Cuaca buruk ditolak sebagai punca nahas helikopter di Semenyih yang mengorbankan enam orang, termasuk Ahli Parlimen Rompin Tan Sri Jamaluddin Jarjis.

Sumber dalam penyiasatan itu berkata para penyiasat kini telah mengecilkan siasatan sama ada ia merupakan kesilapan mekanikal atau manusia yang menyebabkan helikopter Dauphin AS365N2 terhempas pada 4 April lalu.

Sumber itu mengesahkan bahawa audio dari perakam suara kokpit helikopter mendedahkan ‘suara meredakan’ dalam perbualan di antara penumpang selama beberapa minit di akhir penerbangan tetapi tidak menjumpai sebarang ‘misteri’ mengenainya.

“Sebelum itu dalam penerbangan, juruterbang dan penumpang telah didengar membincangkan tentang bunyi itu yang datang dari helikopter. Mereka berkata mereka bimbang tentang isu mekanikal, “kata sumber itu.

Sumber itu juga mengesahkan bahawa Aidana Baizieva, 25, telah mengambil bahagian dalam operasi penerbangan dengan juruterbang Kapten Clifford William Fournier Jr tetapi berkata masih terlalu awal untuk memberitahu jika penglibatannya mempunyai apa-apa kaitan dengan kemalangan itu.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata analisis rakaman penerbangan masih dilakukan dan maklumat akan didedahkan dalam laporan awal, bulan depan.

Berkaitan