Naib Presiden PCM Mengemukakan Dokumen Baru Kepada SPRM Berkaitan Projek Terowong Pulau Pinang

Naib Presiden PCM Mengemukakan Dokumen Baru Kepada SPRM Berkaitan Projek Terowong Pulau Pinan

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat projek terowong bawah laut di Pulau Pinang yang kontroversial, mendakwa banyak soalan dan bukti baru berhubung projek berkaitan masih tidak dijawab.

Huan yang tiba di ibu pejabat SPRM, di sini, mengemukakan beberapa dokumen kepada pegawai SPRM.

“Kami telah mengemaskini maklumat terkini dan diharapkan SPRM akan meneliti perkara ini lebih lanjut,” katanya sebelum memasuki ibu pejabat SPRM.

Dia mendakwa bahawa kerajaan Pulau Pinang masih belum menjawab beberapa soalan mengenai projek itu.

“Mengapakah kerajaan negeri membenarkan syarikat khas Khusus Tunnel Pulau Pinang (SPV) untuk pra-penjualan hak tanah negeri bernilai RM3 bilion walaupun projek jalan raya telah berlanjutan selama empat tahun sebelum pembinaan dimulakan?

“Apa yang berlaku kepada kajian kemungkinan dan kajian terperinci bernilai RM305 juta yang masih belum siap walaupun kerajaan Pulau Pinang telah membayar RM220 juta kepada SPV, jumlah yang sebelum ini dikenal pasti sebagai 400% di atas skala yang diwartakan?”, Katanya.

Beliau juga mendakwa bahawa sumber telah memaklumkan kepada beliau bahawa kerajaan Pulau Pinang telah membenarkan syarikat SPV untuk menjual 20.23 hektar tanah kerajaan di Gurney Drive kepada sebuah syarikat tersenarai bernilai RM2.38 bilion untuk membangunkan City of Dreams di mana majlis peraamian penjualan itu telah dihadiri Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

“Telah diumumkan bahawa projek ini, yang akan dimiliki 100% secara persendirian dalam usaha sama antara syarikat tersenarai dan syarikat SPV Tunnel Pulau Pinang, akan mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM15 bilion.

“Saya mwngajukan soalan-soalan ini tentang kenapa kerajaan Pulau Pinang seolah-olah memberikan keuntungan 100% kepada pemaju hartanah milik swasta dan tidak membenarkan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) milik kerajaan dalam projek keseluruhan yang bernilai RM15 bilion,” katanya.

Huan berkata beliau berharap SPRM dapat menyiasat apa yang dikatakannya sebagai “projek yang sangat berat sebelah” yang kelihatannya menguntungkan pemaju dengan mengorbankan wang pembayar cukai.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini