25.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

Nazir letak jawatan Pengerusi CIMB akhir 2018

Datuk Seri Nazir Razak akan meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Kumpulan CIMB Group dan semua jawatan lain dalam kumpulan syarikat CIMB pada 31 Disember 2018.

Berikutan itu, Lembaga Pengarah CIMB akan menggerakkan rancangan penggantian bagi menentukan Pengerusi seterusnya dan tarikh penyerahan.

Nazir telah berkhidmat di CIMB selama 29 tahun sejak 1989, termasuk sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan selama 15 tahun dan Pengerusi Kumpulan sejak 2014.

Di bawah kepimpinannya, CIMB berkembang daripada francais kewangan korporat menjadi bank pelaburan utama Malaysia, sebelum kemudiannya menjadi bank universal utama di ASEAN.

Kumpulan perbankan itu disenaraikan pada 2003 dengan aset RM9.6 bilion dan permodalan pasaran RM1.5 bilion.

Setakat 30 Jun 2018, aset kumpulan berjumlah RM515 bilion, dengan permodalan pasarannya ketika ini berjumlah RM58 bilion.

Mengulas mengenainya, Nazir berkata: “Adalah sukar untuk mencari masa terbaik untuk saya meninggalkan CIMB – tidak terlalu cepat, tidak terlalu lewat – namun sentiasa meletakkan kepentingan firma ini di fikiran.

“Sejak beberapa minggu lalu, saya telah mengambil masa untuk memikirkannya dan membuat keputusan inilah masa paling sesuai untuk pergi apabila pelan penyusunan semula empat tahun CIMB yang dilancarkan pada 2014, T18 selesai. Tambahan pula, misi kerjaya saya adalah untuk membina CIMB menjadi institusi kewangan utama ASEAN.

“Pada 2014, CIMB melaksanakan peralihan CEO pertama sebagai bank universal dan memulakan T18 bagi mengukuhkan struktur, proses selain semak dan imbang sebuah organisasi yang dibina pantas bagi transformasi serta pengembangan serantau.

“Ketika T18 semakin hampir tamat, CIMB kini kukuh dari segi kewangan, mantap dari segi organisasi dan teguh dari segi institusi. Kami mempunyai pasukan pengurusan cemerlang diterajui oleh Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz dan barisan pemimpin hadapan di belakangnya. Kejayaan berterusan firma ini selepas pemergian saya akan mengesahkan lagi bahawa misi saya di CIMB telah benar-benar terlaksana.”


Mengulas bagi pihak Lembaga Pengarah CIMB Group, Pengarah Bebas Kanannya, Datuk Mohd Nasir Ahmad berkata kepimpinan berwawasan, kecekapan perniagaan dan profesionalism Nazir menjadikan CIMB sebuah institusi perbankan utama dan amat dikenali di ASEAN.

Katanya, kejayaan berterusan kumpulan adalah bukti warisan kepimpinannya.

“Sebagai Pengerusi, beliau sentiasa menyokong Pengarah melaksanakan tugas mengikut prinsip tadbir urus, ketelusan dan tanggungjawab, dengan misi mewujudkan nilai mampan untuk semua pihak berkepentingan. Kami semua bersedih kehilangannya, namun menghormati keputusan itu,” katanya.

………..

https://pakdin.my/tag/cimb/

Nazir Razak dilantik Pengarah di Khazanah, lepas jawatan CEO CIMB

Nazir Razak dilantik Pengarah di Khazanah, lepas jawatan CEO CIMB

 

Berita Berkaitan

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini, seharusnya menyuntik lebih “semangat” ke...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak sawit dari Malaysia sehingga 2023,...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat berhubung rasuah oleh pihak berkuasa...

Komen

..