Nurul Izzah disiasat di bawah Sosma

tian-chua-sulu

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar disiasat di bawah Seksyen 124 Kanun Ke­seksaan dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah) Khas 2012 (Sosma) ekoran pertemuannya dengan Jacel H. Kiram baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh berkata, pada masa ini pihaknya sedang menunggu tarikh yang sesuai daripada Nurul Izzah bagi meminta beliau tampil membantu siasatan berhubung tindakannya bertemu anak bekas ketua kumpulan bersenjata Sulu, Jamalul Kiram III.

“Kita telah berhubung dengan pihak Nurul Izzah untuk memanggil beliau bagi merakam percakapan tetapi sehingga hari ini kita masih gagal bertemu dengannya kerana komitmen beliau dengan tugas-tugas harian.

“Kita sentiasa berhubung dengannya untuk mendapatkan masa sesuai,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Penutupan International Conference On Human Trafficking di Maktab Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut Mohmad, polis memberi tempoh dua hari kepada Ahli Parlimen Lembah Pantai untuk tampil bertemu dengan pihaknya bagi membantu siasatan.

Tambahnya, sehingga kini terdapat lebih 90 laporan polis dibuat ke atas Nurul Izzah yang diterimanya di seluruh negara.

Pada 9 November lalu, anak perempuan Jamalul Kiram III memuat naik gambar pertemuannya dengan Nurul Izzah yang berkunjung ke Manila, Filipina di laman Facebook peribadinya.

Malah, dalam gambar tersebut, kedua-dua mereka memegang poster ‘Bebaskan Anwar Serta-Merta’.

Dalam pada itu, ketika ditanya tentang tuntutan mayat bekas Timbalan Pendakwa Raya, Anthony Kevin Morais yang mati dalam pembunuhan kejam pada 4 September lalu, Mohmad memberitahu, ahli keluarga mangsa sudah menuntut mayat tersebut semalam.

“Tuntutan tersebut tiada kaitan dengan siasatan malah, kes tersebut sudah selesai. Kita sudah melakukan tangkapan dan suspek telah dituduh,” ujarnya.

89 COMMENTS

  1. ADAKAH MUNGKIN TUJUAN IJJAH BERJUMPA DGN JACEL KIRAM UTK BERPAKAT ATAU MERANCANG SERANGAN KALI KEDUA (2ND WAVE) TERHADAP SABAH DAN MALAYSIA???… tp utk kali ini mungkin juga ugutan agar si ketumtaik dibebaskan segera atau berhadapan dgn serangan….

  2. MP BODOH ..MENANG FITNAH …TERLAM PA U NAK GLAMOUR ….BAGUS SUMBAT DLM INI BUKAN PASAL KERAJAAN ..KESELAMATAN NEGARA ..BODOH TAK SUDAH MELAYU NI ALAT DAP …..

  3. ISA mesti dan wajib dikembalikan demi keselamatan dan keharmonian negara. Banyak pemimpin PR tak layak berada didalam masyarakat Malaysia. Depa semua lebih sesuai berada didalam tahanan bagi menginsafi perangai jahat dan buruk mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here