30 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 24, 2020

Operasi Kilang Lynas Selamat – Penasihat Keselamatan Radiologi

Seorang penasihat keselamatan radiologi Lynas Malaysia Sdn Bhd memberi jaminan bahawa operasi kilang pemprosesan bahan kimia milik Syarikat Lynas Corporation Ltd dari Australia di kawasan perindustrian Gebeng di Kuantan, Pahang adalah selamat.

Prof Ismail Bahari berkata kesan radioaktif atau radiasi dari kilang nadir bumi Lynas itu adalah rendah dan tidak akan memberi kesan buruk kepada penduduk sekitar.

“Kesan radiasi memang ada, tapi dalam jumlah yang sedikit dan tidak memudaratkan. Setiap pekerja akan mematuhi prosedur operasi selamat sama macam industri lain. Orang awam kita ambil kira, alam sekitar pun kita ambil kira.

“Daripada segi keselamatan, ia adalah selamat dan Lynas akan memastikan ia kekal selamat. Ini kerana prosedur-prosedur kerja kita semua adalah berdasarkan keperluan rendah dan standard keselamatan antarabangsa,” katanya kepada Bernama selepas menyampaikan taklimat pada wacana ilmuan negara anjuran Jabatan Hal Ehwal Khas Pulau Pinang di sini pada Rabu.

Beliau berkata Lembaga Pelesenan Tenaga Atom dan Jabatan Alam Sekitar juga memberi jaminan operasi kilang tersebut selamat, malah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan turut mengatakan Lynas bukan dikategorikan sebagai CIMAH (Kawalan Terhadap Bahaya Kemalangan Besar Dalam Perindustrian).

Isu kilang itu mencetuskan kontroversi apabila beberapa pihak membantah pembinaannya yang dikatakan bakal menghasilkan radiasi yang boleh memudaratkan kesihatan orang ramai.

Prof Ismail berkata segala tuduhan yang dilemparkan oleh penentang pembinaan kilang tersebut terutamanya daripada pihak pembangkang sebelum ini, adalah tidak berasas kerana tuduhan yang dibuat itu bukannya datang dari pakar dalam industri dan tidak disertakan dengan bukti.

“Orang yang memimpin tuduhan ini pun tak pernah datang ke Lynas, tak pernah mencadangkan kepada Lynas ataupun menunjukkan kepada Lynas apa sebenarnya yang masalah, dia setakat membuat tuduhan,” katanya.

Prof Ismail yang juga pensyarah di Universiti Kebangsaan Malaysia berkata pihak pembangkang tidak pernah mencabar mahupun bertanya berhubung fakta kilang terbabit yang diberikan oleh pihak Lynas.

“Setiap kali Lynas keluar (beri penjelasan) kita tunjuk bukti-bukti, kita bagi risalah kepada orang awam dan juga pembangkang. Mereka boleh membaca dan mencabar kita. Tapi, mereka tidak pernah cabar kita mengenai semua maklumat yang disediakan,” katanya.

Justeru, beliau menyeru orang ramai supaya mendapatkan fakta yang betul dari pakar dan tidak menerima bulat-bulat tuduhan yang dilemparkan oleh pihak tertentu sebelum membuat sebarang keputusan.

Katanya orang ramai berhak untuk mendapatkan penjelasan tentang kilang itu dan pihak Lynas bersedia turun padang menjelaskan fakta sebenar kepada mereka.

Berita Berkaitan

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

42 ahli Parlimen DAP sokong Anwar PM sekiranya cukup bilangan bentuk kerajaan, kata Guan Eng

DAP hari ini mengesahkan 42 ahli Parlimennya akan memberikan sokongan kepada Anwar Ibrahim, sekiranya...

UMNO tidak halang wakil rakyat sokong Anwar

UMNO tidak dapat menghalang mana-mana ahli parlimennya yang ingin menyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR). Presidennya,...

‘Saya dapat sokongan hampir dua pertiga Ahli Parlimen’ – Anwar

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin mempunyai majoriti hampir dua pertiga Ahli Parlimen...

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan