28.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

Ops Harga 2.0 Serentak Diseluruh Negara Pada Isnin

Kpdnkk

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melaksanakan Ops Harga 2.0 serentak di seluruh negara pada Isnin bagi membendung masalah kenaikan harga barangan yang membebankan pengguna kebelakangan ini.

Sepanjang pelaksanaan operasi itu, mana-mana pihak yang melanggar peraturan mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011, akan dikenakan tindakan dan dihadapkan ke mahkamah.

Peniaga yang didapati bersalah menurut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011, boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara dua tahun manakala bagi kesalahan mengikut Akta Timbang dan Sukat 1972, pesalah boleh dikenakan denda sehingga RM4,000 atau penjara tiga tahun.

Ops Harga 2.0 tahun ini adalah kesinambungan Ops Harga 1.0 yang bermula Julai tahun lepas.


Di PUTRAJAYA, Pengarah Penguat Kuasa KPDNKK Mohd Roslan Mahayuddin berkata pemeriksaan yang dijalankan di Pasar Presint 8 hari ini mendapati tiada masalah dalam harga barangan yang dijual.

Namun para peniaga dinasihati meletakkan tanda harga pada setiap barangan agar lebih jelas dan tidak hanya dipapar pada satu papan tanda besar, katanya.

Mohd Roslan bagaimanapun berkata satu notis dikeluarkan kepada seorang peniaga kerana menjual cili merah pada harga RM19 sekilogram, kadar yang agak tinggi berbanding tempat lain.

Peniaga itu diminta menghantar laporan kepada KPDNKK dan menjelaskan sebab harga tersebut diletakkan, katanya.

Di ibu negara, Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNKK Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Rosli Ahmad berkata pihaknya tidak akan berkompromi dengan peniaga dan peruncit yang menipu timbang dan tidak mempamer tanda harga.

Katanya KPDNKK akan membawa peniaga dan peruncit yang gagal mematuhi peraturan ke mahkamah.


“Kementerian tidak lagi mengeluarkan kompaun kerana peniaga selalu mengabaikan kompaun yang dikeluarkan,” kata Rosli kepada pemberita selepas Ops Harga 2.0 yang dijalankan di Pasar Pudu.

Di ALOR SETAR, Timbalan Menteri KPDNKK Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah yang membuat tinjauan ke Pasar Besar Alor Setar berkata kenaikan harga barangan yang keterlaluan disebabkan peniaga yang terpengaruh dengan sikap tamak dan mengetepikan nilai kemanusiaan.

Di KUALA TERENGGANU, KPDNKK mengesan lapan kes peniaga yang melakukan pelbagai kesalahan dalam operasi harga barangan di sekitar daerah itu Isnin.

Pengarahnya Shamsul Badrein Mohsein berkata daripada jumlah itu, tiga kes melibatkan peniaga mengguna mesin penimbang yang tamat tempoh manakala lima peniaga dikesan tidak mematuhi harga kawalan yang ditetapkan kementerian.

Bercakap kepada pemberita selepas mengadakan pemeriksaan harga barangan di pasar Chabang Tiga hari ini, beliau berkata dalam operasi itu, pihaknya turut menyita pelbagai jenis barangan bernilai RM232.


Di KOTA BAHARU, sebanyak 43 peniaga dikompaun sejak 1 Jan selepas gagal meletakkan tanda harga di premis perniagaan mereka.

Pengarah KPDNKK Kelantan Sharuddin Jali berkata pihaknya mengeluarkan lima kompaun kepada lima peniaga selepas mendapati mereka gagal meletakkan tanda harga di premis perniagaan.

Selain Kota Baharu, KPDNKK Kelantan turut melaksanakan operasi sama di tiga lokasi berlainan di Tanah Merah, Pasir Mas dan Kuala Krai pada hari ini.

 

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...