27.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

PAC MAHU AUDIT SUSULAN TERHADAP 1BESTARINET

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) meminta Jabatan Audit Negara (JAN) melakukan audit susulan menyeluruh terhadap perkhidmatan 1BestariNet yang dikendali Kementerian Pendidikan.

PAC juga mahu JAN melaksanakan kajian keberkesanan projek 1BestariNet dan meneliti semua dokumen perjanjian kontrak bagi memastikan kepentingan kerajaan dilindungi.

“PAC memutuskan supaya JAN melakukan audit susulan secara keseluruhan berhubung sama ada perkara-perkara yang dibangkitkan JAN dibuat retifikasi kerana banyak perbelanjaan kerajaan meragukan,” kata Pengerusi PAC Datuk Seri Hasan Arifin dalam kenyataan pada Selasa.

PAC juga akan melakukan lawatan ke sekolah bandar dan luar bandar bagi melihat sendiri pelaksanaan projek itu.

PAC pada Selasa membentangkan laporannya berhubung perkhidmatan 1BestariNet yang dilaporkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 3 dan dibentangkan di Parlimen pada 10 November 2014.

PAC mengadakan prosiding mengenai perkara itu tiga kali iaitu pada 17 Mac 2015, 8 April 2015 dan 16 Jun 2015.

Berdasarkan prosiding berkenaan, PAC membuat rumusan bahawa isu yang berbangkit adalah berpunca daripada kelemahan pengurusan kontrak.

“PAC tidak boleh menerima alasan yang dikemukakan Kementerian Pendidikan bahawa ia tidak sedar mengenai pekeliling berhubung ‘Value Management Lab’,” kata Hasan.

1BestariNet adalah inisiatif Kementerian Pendidikan bagi mengganti dan menambah baik sistem rangkaian teknologi komunikasi massa (ICT) di semua sekolah di negara ini berikutan penamatan perkhidmatan ICT SchoolNet pada 2010.

Dimulakan pada Mac 2011, Lembaga Perolehan Kementerian Pendidikan memutuskan 1BestariNet dilaksana dalam tempoh 15 tahun dengan anggaran peruntukan RM4.08 bilion bagi menyediakan kemudahan akses internet berkelajuan tinggi 4G dan platform pembelajaran maya kepada semua sekolah dalam tempoh itu.

PAC MAHU AUDIT SUSULAN TERHADAP 1BESTARINET

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

Wan Fahysal jangan angkuh, jangan melampau – Asyraf Wajidi

Waktu nak selamatkan Kerajaan Persekutuan, demi rakyat, UMNO-BN dengan kerusi terbesar 43 Ahli Parlimen, berjiwa besar mengalah kepada PPBM yang hanya ada 6 +...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan