27.3 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 20, 2021

Pajakkan Taman Botani Kepada Kerajaan Persekutuan – @nohomar

Kerajaan Persekutuan tidak bersetuju dengan hasrat Kerajaan Selangor untuk menjual sebahagian daripada Taman Botani Negara Shah Alam.

Sebaliknya, Kerajaan Persekutuan mahu membuat pajakan keseluruhan taman itu daripada kerajaan negeri.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, kerajaan negeri mencadangkan untuk mengambil alih pengurusan taman itu yang dikendalikan oleh kementerian sejak ia dibangunkan pada tahun 1986.

“Kerajaan negeri bercadang untuk menjual 100 ekar (40.5 hektar) taman itu bagi memperoleh RM100 juta yang akan digunakan sebagai dana amanah bagi menguruskan taman negara tersebut.

“Kementerian tidak bersetuju dengan cadangan itu. Jika mahu memajakkan taman itu kepada kami, kita mempunyai dana untuk membangunkannya tanpa menjualkan sebarang tanah,” katanya selepas melawat taman botani itu di sini.

Beliau menambah, taman berkeluasan 817 hektar itu adalah takungan biodiversiti yang mempunyai 422 spesis tumbuhan.

Noh berkata, kementerian memperuntukkan sebanyak RM116 juta untuk membangunkan taman itu selama lebih lima tahun dari 2010 hingga 2014.

Beliau juga menegaskan bahawa kerajaan negeri telah menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) dengan kementerian pada 2006 bagi mewartakan taman sebagai rizab hutan dan menyewakannya kepada Kerajaan Persekutuan selama 60 tahun.

“Malangnya, apa yang telah dirancang tidak menjadi kenyataan kerana kerajaan negeri sekarang enggan menandatangani perjanjian pajakan.

“Kerajaan negeri perlu menghormati persefahaman antara kerajaan negeri dan persekutuan,” katanya.

Beliau menambah, satu perjanjian rasmi yang diperlukan untuk ditandatangani sebagai MoU itu tidak sah dari segi undang-undang.

Noh berkata, Kerajaan Persekutuan telah membelanjakan RM236 juta untuk membangunkan taman botani tanpa menandatangani mana-mana perjanjian pajakan sejak ia beroperasi 26 tahun lalu.

“Ia berdasarkan persefahaman. Ia adalah mudah pada masa lalu kerana kedua-dua kerajaan (negeri dan persekutuan) adalah Barisan Nasional (BN), “katanya.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.