34.1 C
Kuala Lumpur
Friday, February 26, 2021

'Pakar' Ekonomi Pakatan Kata Thailand, Indonesia dan Filipina menolak TPPA – Ketiga-tiga Negara Tersebut Menyatakan Minat Memohon Turut Serta

tppa-thailand-indonesia-filipina

Nampaknya semua jiran kita juga akan menyertai TPPA tidak lama lagi. Saya rasa mereka juga sedar kesan positif menyertai dan kesan negatif yang besar jika mereka tidak menyertai.

Walaubagaimanapun kita akan menjadi pelopor – bersama-sama dengan Singapura dan Brunei.

Singapura dan Brunei telah menandatangani 10 tahun yang lalu.

tppa-pakar-ekonomi-pkr-thailand-indo-filipina-tolak

Thailand “berkemungkinan besar” untuk memohon keahlian Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) tetapi perlu menimbangkan kesan perjanjian perdagangan bebas ke atas ekonomi eksport, kata Timbalan Perdana Menteri hari ini.

Keahlian boleh menjadi rahmat bagi Thailand sebagai persaingan semakin hebat daripada eksport dan saingan ekonomi perkilangan seperti Malaysia dan Vietnam, terutamanya dalam bidang elektronik, makanan laut dan pertanian.


Thailand: http://www.reuters.com/…/us-trade-tpp-thailand-idUSKBN0TG0H…
Indonesia:
http://www.bbc.com/news/world-asia-34645097
Philippines:
http://www.philstar.com/…/15…/philippines-intent-joining-tpp

Berita Berkaitan

Komen

  1. Halo, aku Mrs. Maryam Sani pemberi pinjaman pinjaman pribadi. Perusahaan kami menyediakan pinjaman pada tingkat rendah 2%. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Layanan ini akan memberikan baik perorangan, perusahaan, bisnis pria dan wanita. Namun, peluang keuangan pada langkah pintu Anda, jadi hubungi kami hari ini via email di: maryansaniloancompany@gmail.com

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.