Pakatan Harapan mahu undang-undang dipinda bagi membenarkan orang Islam murtad

Pakatan Harapan mahu undang-undang ditukar untuk membenarkan orang Islam keluar agama untuk murtad

Selepas keputusan mahkamah tertinggi, Pakatan menggesa Sarawak untuk meminda undang-undang negeri sebagai panduan jelas berkaitan murtad

Kerajaan Sarawak harus meminda undang-undang negeri untuk memastikan terdapat garis panduan yang jelas bagi mereka yang ingin meninggalkan Islam, kata Pakatan Harapan (PH) hari ini.

Pakatan pembangkang negeri mengatakan prosedur operasi standard (SOP) perlu jelas supaya mereka yang ingin murtad boleh mendapatkan Surat Pelepasan yang diperlukan yang akan membolehkan mereka diiktiraf secara rasmi sebagai tidak lagi sebagai Muslim.

“Prosedur Operasi Standard sangat diperlukan supaya mereka yang ingin murtad jelas mengenai apa yang perlu dilakukan,” kata PH dalam satu kenyataan bersama yang dibacakan oleh pengerusi Parti Amanah Negara Sarawak (PAN) Fidzuan Zaidi pada sidang media di sini.

Baca seterusnya disini:
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/after-top-court-ruling-pakatan-urges-sarawak-to-amend-state-laws-for-clear

Comments

comments

74 KOMEN

  1. Haha.. ko bca mne pny page ni? Ko nk maki dia yg xda kuasa. Tp ape cite rang undang2 yg kak lina ko dh bentang dan dh luluskn? Dan dh d laksanakn? Haiyaaaa.. xblh pikir ke? Dh bca isi dalam? Sarawak mehh.. sarawak mmg terikat dgn undang2 tubuh kerajaan sendiri dan xda kna mngena ngn pusat.. snang btul kna kncing

    • Baru Bian ni peguam yg wakilkan mereka yg nak pulang ke agama asal di mahkamah. Dan sebab dia juga adalah wakil rakyat mewakili PKR, itulah dia dituduh ambil kes ni kerana motif politik

    • Sorry to say, dulu merwka 45% , british tak kan bagi merdeka kalau tak di satukan melayu, cina dan india, sebab itu ada mca dan mic, serta umno, maybe you belum lahir lagi………tak bersatu tak dapat merdeka tahun 1957………itulah syarat dari britain

  2. Tiada paksaan sebelum seseorang itu mengucap duakalimah syahadad. Tetapi selepas seseorang itu mengucap duakalimah syahadad dengan rela hati nya maka dia ( mereka) tidak boleh lagi keluar drp ugama ISLAM, tugas pemerintah ( kerajaan) wajib menghalan seseorang keluar drp ugama ISLAM ( murtad) dakwah dia ajar dia pimpin dia dan sebagai nya. Tapi dia masih berkeras keluar juga drp ugama ISLAM maka pada masa itu dia dijatuhkan hukuman BUNUH, ISLAM tak paksa seseorang itu masuk ISLAM tapi ISLAM jaga penganut nya tak boleh sewenan2nya keluar ISLAM ( murtad) setakat yg saya fahamlah kalau saya tersalah perbetulkan saya……

  3. Hihihi seram bulu kotek mmbaca artikel ini…tu mnandakan umnobn kuat ..padu..ribut mmbadai pon akar nye tetap kuat maufakat…sapai korangpmbangkangjadi tanah bn.umno pon dari luar negeri mmpercayai pm kite…siape pm korang .

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini