Home / :: BLOG :: / Pakatan kutip berita salah mengenai lorong basikal KL bandingkan dengan terowong Pulau Pinang

Pakatan kutip berita salah mengenai lorong basikal KL bandingkan dengan terowong Pulau Pinang

Pakatan kini cuba mengalih perhatian dari skandal Terowong Pulau Pinang dengan membandingkan kos projek itu dengan menipu bahawa kos projek lorong basikal DBKL bagi 6km ialah RM4 bilion.

Projek Lorong Basikal DBKL cat jalan RM4 bilion untuk 6km?

Adoi.. Pakatan kini sangat terdesak nak menipu untuk menutup skandal terowong Pulau Pinang.

Pakatan guna gambar edit cat biru dan kesilapan “typo” surat khabar yg menulis RM4 bilion dan bukan RM4 juta kos yang sebenarnya. Tengok keadaan cat lorong basikal DBKL di gambar bawah.

Projek lorong basikal DBKL RM4 juta untuk 6km jauh lebih murah dari kos lorong basikal kerajaan DAP di Pulau Pinang RM30 juta bagi 12km untuk fasa 1 dan RM45 juta untuk 39.3km untuk tahun 2018.

Lihat sini:
Fasa pertama Lorong Basikal:
RM30 million spent on 12km bicycle route in Penang
http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2014/10/31/rm30-million-spent-on-12km-bicycle-route-in-penang/

An additional RM45mil will also be spent in 2018 to build bicycle lanes in Penang totaling 39.3 km.
https://www.facebook.com/cmlimguaneng/posts/1845683242128435

Pakai otak lah.. RM4 billion untuk lorong basikal 6km?

Belanjawan negeri Selangor sepanjang tahun 2018 hanya RM3.12 BILION.

Angka sebenar ialah RM4 juta. Ini cerita sebenarnya:

“Bagi tujuan itu, DBKL bersama PEMUDAH dan InvestKL memperuntukkan hampir RM4 juta untuk mewujudkan lorong basikal berkenaan.”
https://www.hmetro.com.my/setempat/2017/10/276649/bina-lorong-basikal-di-kl

Penjelasan DBKL: https://www.facebook.com/dbkl2u/posts/1811917092434782

Kenyataan Kementerian Wilayah: http://www.kwp.gov.my/index.php/my/sumber/pengumuman-berita/2529-hebahan-pembetulan-kos-peruntukkan-laluan-basikal-oleh-akhbar-harian-metro

LSS.

Page-Page penipu Pakatan yang cuba bandingkan kos terowong dengan kos lorong basikal DBKL. Nampak desperate sangat.
https://www.facebook.com/bersatuTV/photos/a.1210840612285635.1073741832.1163510937018603/1592789167424109/?type=3

https://www.facebook.com/TakNakBN/photos/a.717021838479722.1073741829.691032107745362/938681946313709/?type=3

https://4.bp.blogspot.com/-oVOWDeEJsNk/Wm5tZHb3K4I/AAAAAAAAIXo/Bdz0j5ZfHN8cSgBb_cn63l3r4VifGOyCgCLcBGAs/s1600/20180129-kos-mengecat-gerbang-de.jpg

(Visited 29 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

32 comments

  1. Mimi Rusmiyati

    Tk menipu, tk fitnah, tk #pakatoon laa ?

  2. Mohd Affendi Ismail

    Haha..ape nk heran..bab2 fitnah ni pembangkang & macai PH mmg lagi pro

  3. Achmad Achmad

    APALU MEREPEK NI SIAL..KETINGGALAN KERETAPI LU SIAL..

  4. Yusman Man

    Bapak pemfitnah & penipu besar dlm negara adalah pemimpin2 UMNO …kja arah semua jentera dn macai2 tabur fitnah dn tipu rakyat sepanjang masa..

  5. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Hahaha… ape ko komen plak ni? Org tya admin ko plak mymak ktiglan jadah ape? Kate bodoh kang marah.. org ad fb ko pon nak ad fb gak.. tp bila on9 je menyemak… da tua pon bodoh..

  6. Razali Ibrahim

    Yang peliknya benda fitnah yang digemari orang.

  7. Roslee Abbas

    Bapak pemfitnah & penipu besar dalam negara adalah pemimpin pemimpin PHAPRAK PEMBANGKANG PEMBANGANG …kja arah semua jentera dn macai-macai tabur fitnah dan tipu rakyat sepanjang masa..

  8. Mohd Syahid

    Itulah politik,tipu n fitnah memang keje depa

  9. Rasidi Naim

    Nama pun pakar hasutan (PH) dengan modal inilah konon nak selamatkan malaysia. Selamatkanlah dirimu dari azab api neraka yang bahan bakarnya dari manusia dan batu berhala. Tapi akhir zaman manusia lebih senang dengan cerita sensasi walaupun dongeng dan palsu. Yang percaya hanya mereka yang buta mata hati dan kurang berfikir atau cacat hati

  10. Roslan Jaafar

    Lorong basikal nk heboh plak..tapi dorang senang ikut lorong gelap belakang..

  11. Danny Yusak

    Kihkihkih….tukang jilat taik jibon sentab. Alaaahai cai cai…

  12. Danny Yusak

    Umngok juga best,dapat derma bebillion,niaga 1mdb untung berkepuk.kahkahkah…

  13. Harizam Yusof

    Penang kan DAP pegang. Mesti la pencacai DAP backup hal penang.

  14. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Haha.. tu la psal.. org tya admin dia plak myalak kat sini… tringin jdi admin gamaknye

  15. Mohd Shafa Azam

    Tulah modal dorang sepanjang minggu lepas pasal isu ni…

    Padahal dalam versi internet akhbar tu takda pulak tulis 4 billion…nampak sangat versi paper ada yg edit…kasi nampak real…

    Tapi malangnya tak ramai percaya selepas mereka tengok versi elektronik…cerita sama..wartawan yg sama juga..

  16. Jaafar Bakar Apai

    Zaman pak dir btul zaman byk uda kena tangkap

  17. Jaafar Bakar Apai

    Zaman pak dir btul zaman byk uda kena tangkap

  18. Yusman Man

    Umno dulu kini dn selamanya penipu bangsa melayu

  19. Yusman Man

    Umno dulu kini dn selamanya penipu bangsa melayu

  20. Mohd Affendi Ismail

    YB Lapiji Pakatan Haprak kerja dia tabur fitnah je..tu pun ade macai mcm Yusman Man ni percaya..padahal dah bape kali kantoi kat mahkamah

  21. Mohd Affendi Ismail

    YB Lapiji Pakatan Haprak kerja dia tabur fitnah je..tu pun ade macai mcm Yusman Man ni percaya..padahal dah bape kali kantoi kat mahkamah

  22. Amir Sharipuddin

    Tak payah nak sorok pekung sendiri. Pasal terowong klau dh salah megaku je..berani buat berani tanggung laa..hampeh

  23. Mohd Fadhil

    Semua nye salah..hahaha tunjuk la mane yg betol..

  24. John Romen

    esk hari selasa. dh berapa kali selasa masih nk kencing

  25. NSitarama Rao

    Macai PH/DAP mai lawan minda..apakah topik yg selalu digunakan oleh gang pakatan/DAP untuk memalukan UMNO/BN
    1.1MDB – masih dalam siasatan.Semua ahli politik memang ada makan sikit,salah tapi ini kebiasaan..Najib Razak adalah org plg berkuasa di Malaysia,kalau betul beliau nak curi,2.6b amaun yg kecil la..LGE jadi CM je dah rembat 6b..jawablah
    2.GST – Cukai adalah keperluan setiap negara,Malaysia mempunyai cukai yg minimum sahaja..negara India yg mempunyai earning per capita dan PPP empat kali lebih rendah dari Malaysia pun ada GST 5%+5%,dan ahli politik pembangkang sana tak pun kutuk tindakan ini untuk kepentingan politik
    3.UMNO/BN racis Melayu- kalau macai DAP ada otak,google search ‘richest people in Malaysia?’ Tgk ada berapa org Melayu dalam list itu..Kalau BN racist,tak mungkin list ni ada satu nama India atau Cina..kamu pembangkang suka mewujudkan propaganda perkauman dengan mengusik benda berkaitan Islam dan Melayu,jangan bermain dengan api..Korang jawab soalan aku dulu #janganmainapi Balwant Singh Abu Bakar Bashirun UP

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...