26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

PAKATUN KATA INFLASI DAN KENAIKAN HARGA BARANG HANYA DI MALAYSIA WALAUPUN SEBENARNYA INFLASI MALAYSIA ANTARA TERENDAH

Pembangkang sentiasa cuba untuk mengecap BN sebagai Barang Naik dan berkata BN adalah punca utama yang menyebabkan inflasi.

Seolah-olah inflasi tidak berlaku di mana-mana negara lain – menyimpang dari kebenaran.

Berikut adalah jadual berdasarkan Indeks The Economist’s bagi Big Mac yang popular, sejarah harga untuk satu big Mac.

Sesetengah orang akan mengatakan bahawa mereka tidak makan big Mac setiap hari dan ia tidak mewakili kehidupan sebenar kerana begitu banyak perbezaan faktor – kualiti, lokasi, jenama – berbanding makanan lain, ini adalah yang paling dekat yang boleh dibuat perbandingan harga makanan dan inflasi harga makanan, sama ada disini atau di kalangan negara-negara lain.

Dalam jadual ini, Malaysia berada pada kedudukan kedua terendah inflasi harga makanan dan hanya ketinggalan di belakang Jepun yang telah bergelut dengan deflasi serius untuk beberapa lama.

Harga sebiji Big Mac di Malaysia telah meningkat 30.37% sejak 8 tahun yang lalu dari tahun 2009.

Ini tidak lah teruk memandangkan Unit Perancang Ekonomi data (EPU), menunjukkan bahawa pendapatan median kasar bulanan isi rumah untuk semua rakyat Malaysia telah meningkat kepada RM4,585 pada 2014 daripada RM2,830 pada tahun 2009 – peningkatan sebanyak RM1,755 atau 62% pertumbuhan dalam tempoh lima tahun – yang melebihi kenaikan harga Big Mac.

Hakikat kehidupan adalah bahawa harga akan sentiasa meningkat – walaupun sejak beribu-ribu tahun dulu. Kita mungkin juga tidak akan suka jika pendapatan kita tidak meningkat sejak 2009 dan rumah yang kita beli pada harga RM200k pada tahun 2009 masih kekal bernilai RM200k pada tahun 2017.

Apa yang paling penting adalah jika pendapatan atau pendapatan isi rumah kita meningkat lebih cepat daripada harga makanan. Yang sebenarnya apa yang telah berlaku di Malaysia sejak 2009.

Nota: Untuk tujuan perbandingan, dimasukkan juga harga untuk negara-negara yang terpilih bagi tahun 1986 – tahun pertama indeks Big Mac bermula. Malangnya, Malaysia tidak disenaraikan ketika itu walaupun McDonalds pertama dibuka di Malaysia pada Mei 1982.

Popaganda Pakatan seolah-olah bahawa hanya mereka yang boleh menghalang harga daripada meningkat tetapi realitinya adalah bahawa mereka juga terus menaikkan harga – mereka sendiri menaikkan gaji ADUN dan EXCO, yang akan meningkatkan kos kepada rakyat, kenaikan kadar air empat kali sejak 2008, cukai pintu dan denda.

Atau mungkin Pakatan mahu menjadikan kita sebuah negara komunis jika mereka menang, menghapuskan pasaran bebas dan mengawal harga segala-galanya di Malaysia?

Jika tidak, ia adalah lebih baik bagi mereka untuk mengeksport “kepakaran” mereka untuk mengawal harga di negara-negara lain di dunia seperti pada jadual ini kerana mereka perlukan Pakatan Rakyat lebih daripada kita disini dalam soal inflasi.
—-
Data penuh disini: http://infographics.economist.com/2017/databank/BMFile2000toJan2017.xls

Rujukan:

https://pakdin.my/yang-ratibnya-tertekan-dengan-kos-sara-hidup-moga-dimakbulkan-dapat-merasai-hidup-zaman-mahathir/
http://www.epu.gov.my/sites/default/files/jadual%203%20-%20pendapatan%20kasar%20bulanan%20isi%20rumah%20penengah%20mengikut%20kumpulan%20etnik%2c%20strata%20dan%20negeri%2c%20malaysia%2c%201970-2014.pdf

Berita Berkaitan

MIC ‘mahu’ kekal bertanding sembilan kerusi Parlimen

MIC mahu kekal bertanding di sembilan kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15)...

700 Bekas Ahli Parti PAN Sertai UMNO

LABUAN – Seramai 700 bekas ahli Parti Amanah Negara (PAN) Labuan menyertai UMNO Labuan...

Rakyat Dah Tak Percaya Mahathir, Populariti Merudum Teruk – Husam Musa

Bekas Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Husam Musa berkata, populariti Tun Dr...

Husam: PAN parti diktator, lebih senang merujuk kepada DAP

Antara bekas pemimpin PAS yang ghairah dengan idea penubuhan PAN bagi kononnya menggantikan peranan...

PAS Sebagai ‘King Maker’ Jadi Kenyataan – Presiden PAS

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mendedahkan bahawa rancangan membawa pendekatan...

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan