PakaTun Sedar Tak Ringgit Mengukuh Selepas Pembentangan Bajet 2017?

Kongsi:

Selepas pembentangan bajet 2017 Jumaat lepas, tidak ramai yang mahu berkonsi berita baik artikel bertajuk “Ringgit dijangka naik minggu depan kerana Bajet 2017 positif” apa yang PakaTun hebahkan dan adalah pembohongan kononnya bajet ini adalah “bom jangka”, “tidak baik”, “tidak bermakna” atau “tidak realistik.

Dalam artikel itu, seorang peniaga Forex dipetik berkata bahawa Bajet 2017 meningkatkan sentimen ke atas ekonomi Malaysia kerana ia menawarkan beberapa penjelasan bagaimana negara akan menghadapi tahun baru.

“Topik-topik utama berkisar perbelanjaan kerajaan untuk mempercepatkan pertumbuhan, meningkatkan pelaburan untuk perniagaan kecil dan sederhana, dan mengurangkan defisit bajet.

“Malaysia meneruskan usaha untuk mengembalikan kestabilan ekonomi dan oleh itu, telah dipaparkan dalam tema bajet kali ini untuk meningkatkan perpaduan dan pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Beliau berkata kejatuhan harga komoditi dan kebangkitan dollar Amerika terus memberi tekanan kepada negara-negara membangun, tetapi Malaysia telah menunjukkan daya tahan dengan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar meramalkan di antara empat dan lima peratus pada tahun 2017.

“Keadaan inflasi diramalkan meningkat melepasi 3% pada tahun 2017 dan eksport 2.7%, keseluruhan prospek Malaysia kelihatan agak menggalakkan,” katanya.

Memang benar. Pada hari Isnin dan hari ini, niai ringgit meningkat setiap hari sejak Jumaat.

Ringgit berbanding USD1 kepada RM4.1980 meningkat RM4.15576 sekarang.

Pounds UK, ia meningkat daripada RM5.1249 kepada RM5.08385.

Dolar Singapura, meningkat dari RM3.0247 kepada RM2.98814

Euro dari RM4.65572 kepada RM4.52455

Yen Jepun dari RM4.0279 kepada RM3.980

Sejak Ringgit menambah nilai berbanding semua mata wang utama, ini bermakna bahawa ia adalah kerana pengukuhan Ringgit dan bukan kerana USD yang lemah.

harga bon kerajaan turut meningkat. Kebanyakan orang beranggapan bajet 2017 mengurangkan kebimbangan defisit fiskal yang lebih besar. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan belanjawan pada hari Jumaat, mengelakkan langkah-langkah populis dan pasaran meyakinkan serta berikrar untuk mengurangkan defisit fiskal dan beban hutang negara.

“Bajet 2017 dijangka meningkatkan keyakinan pelabur asing, premium risiko ekuiti yang lebih rendah dan menyediakan sokongan kepada Ringgit dalam jangka sederhana,” kata Qi Gao, FX strategi untuk Scotiabank.

Kita dapat melihat pasaran antarabangsa dan pakar ekonomi yang sebenar tertarik kepada bajet negara kita berbanding ahli-ahli politik PakaTun.

20161025-ringgit-mengukuh-bajet-2017

Kongsi:

Terkini

Sering dibaca

Dari FB Najib Razak

119 Replies to “PakaTun Sedar Tak Ringgit Mengukuh Selepas Pembentangan Bajet 2017?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.