Pakistan isytihar darurat akibat serangan kumpulan belalang padang pasir #pakdin.my

Perdana Menteri Imran Khan mengisytiharkan darurat untuk melindungi tanaman dan membantu petani. Kerajaan Pakistan berkata ini adalah serangan belalang paling teruk dalam tempoh lebih daripada dua dekad.

Kerajaan Pakistan mengisytiharkan darurat kebangsaan pada hari Sabtu sebagai maklum balas terhadap kumpulan belalang padang pasir (desert locust) di bahagian timur negara ini.

Perdana Menteri Imran Khan membuat pengisytiharan kecemasan berikutan taklimat kerajaan mengenai keadaan pada hari Jumaat.

“Kami menghadapi serangan belalang paling teruk dalam lebih dari dua dekad dan telah memutuskan untuk mengisytiharkan darurat seluruh negara untuk menangani ancaman,” kata Menteri Penerangan Firdous Ashiq Awan pada hari Sabtu.

Belalang padang pasir – bersaiz besar yang menyerupai belalang – tiba di Pakistan dari Iran pada bulan Jun dan telah merosakkan kapas, gandum, jagung dan tanaman lain.

Perdana Menteri Imran Khan berjanji untuk menangani isu itu, sambil menambah bahawa perlindungan tanaman dan petani adalah keutamaan kerajaan.

“Kerajaan persekutuan akan mengambil semua langkah yang perlu dan menyediakan kemudahan yang diperlukan untuk melindungi tanaman daripada apa-apa bahaya yang mungkin memberi tumpuan khusus kepada bahaya belalang,” kata Khan, menurut Dawn.

Kali terakhir Pakistan menerima ancaman belalang yang serius pada tahun 1993. Pada masa ini, sekumpulan belalang juga menjejaskan negara jiran India dan negara-negara di Afrika Timur.

Berkaitan