24.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 26, 2020

Panggil Karpal beri keterangan – Zahrain

Karpal Singh ada bukti Anwar meliwat

KUALA LUMPUR 3 Jan. – Jabatan Peguam Negara didesak memanggil Karpal Singh bagi membolehkan peguam veteran itu memberi keterangan sebagai saksi pendakwa dalam perbicaraan kes liwat kedua Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berkata, tindakan berani itu perlu diambil memandangkan Karpal mempunyai maklumat penting berhubung salah laku seks Anwar, sebagaimana didedahkan Pengerusi DAP tersebut pada tahun 1997.

“Karpal harus diperintah memberi keterangan di mahkamah tentang pengetahuan beliau berhubung perilaku seks Anwar. Ini amat bertepatan kerana Karpal sendiri telah membuat pengakuan (bahawa dia mempunyai bukti) tanpa apa-apa paksaan.

“Pihak Peguam Negara harus lebih berani dalam perkara ini dan bukannya membiarkan sistem perundangan serta kehakiman kita diperkotak-katik oleh pihak berkepentingan,” katanya dalam blognya http://www.zahrainmp.blogspot.com, hari ini.

Mengulas lanjut, Zahrain berkata, Jabatan Peguam Negara harus lebih serius dalam meneliti dan bertindak terhadap perkembangan terbaru itu kerana tegasnya, pengakuan Karpal membawa pelbagai implikasi ke atas perjalanan kes liwat Anwar yang telah beberapa kali tertangguh.

Namun jelasnya, beliau yakin, sebagai warganegara bertanggungjawab selain peguam yang berpengalaman, Karpal pasti akan tampil memberi keterangan bila diperlukan tetapi langkah tersebut haruslah bermula daripada pihak Jabatan Peguam Negara terlebih dahulu.

Dalam perkembangan berkaitan, Zahrain berkata, sukar diterima akal apabila Karpal sudi menjadi peguam bela Anwar sedangkan pada 1997, Pengerusi DAP itulah yang mengkritik kerajaan, kononnya lambat bertindak terhadap salah laku seks bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

“Perkembangan terbaru berhubung kait kes liwat Anwar amat menarik dan pelik. Ini kerana Karpal sendiri mengaku bahawa beliau pernah ditemui oleh mangsa dan individu yang membuat dakwaan liwat ke atas Anwar pada ketika itu (1997).

“Oleh itu, tidak dapat diterima akal jika Karpal yang pada ketika itu mendesak siasatan dan mengkritik kerajaan di Parlimen kerana kononnya lambat bertindak, kini sanggup pula menjadi peguam bela Anwar,” katanya.

UtusanMalaysia

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan