25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Panglima ATM jawab isu Eksesais Keris Strike dengan tentera AS

Jeneral Zulkifeli Mohd Zin
Jeneral Zulkifeli Mohd Zin

Kehadiran kira-kira 300 anggota tentera Amerika di kem Pangkalan Chepa dan kem Desa Pahlawan bagi eksesais Keris Strike sehingga cetuskan persoalan orang ramai bukanlah sesuatu yang baru.

Malah tegas Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin latihan ketenteraan ini turut diadakan dengan beberapa lagi negara lain dan bukannya hanya dengan amerika syarikat sahaja.

Menurutnya lagi antara negara luar yang datang ke Malaysia untuk melakukan latihan bersama termasuklah Australia, New Zealand, Thailand, Singapura, Indonesia dan beberapa lagi negara jiran lain.

Malah katanya tentera Malaysia juga pergi ke negara luar untuk menjalani eksesais seumpama ini cuma ia tidak diwar-warkan kepada umum.

Tambahnya kedatangan tentera Amerika itu adalah salah satu rancangan yang telah dirancang awal untuk melakukan eksesais Keris Strike di Kelantan.

Tetapi disebabkan pesawat C17 tidak dapat mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa jadi terpaksalah ia mendarat di lapangan yang terdekat sekali iaitu di lapangan terbang di Terengganu.

“saya yakin tidak semua rakyat malaysia paranoid yang paranoidnya hanya ada segelintir sahaja rakyat yang cuba spin dan memutarbelitkan yang mengatakan tentera amerika mendarat dengan pesawat 777 dan sebagainya.ini adalah untuk mengeruhkan keadaan,” katanya pada sidang media sempena Hari Angkatan Tentera Malaysia ke-81 di ibu negara pada Rabu.

Tambahnya kerajaan negeri dan penduduk sekitar telah pun dimaklumkan lebih awal akan kehadiran tentera Amerika ini melalui ketua-ketua masyarakat mengenai pelaksanaan eksesais itu namun bagi mereka yang tidak tahu memandang tetap serong dengan kehadiran anggota tentera Amerika ini.

Jelas Zulkifeli ini adalah rancangan latihan untuk kedua-dua negara membuat latihan timbal balik dan belajar di antara satu sama lain bagi mendapatkan lebih pengetahuan dan pengalaman gerak gempur setiap negara yang menggunakan taktik yang berbeza.

Malah ia juga dilihat sebagai satu pendedahan bagi anggota tentera untuk menambahkan lagi kemahiran mereka dan pengetahuan mereka.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.