30.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Parti Baharu: Demi kerakusan mengejar kuasa

mahathir-parti-baharu

Tujuan penubuhan parti politik tidak lain tidak bukan adalah untuk mendapatkan kuasa melalui pilihanraya.

Pada hari ini segerombolan orang tua telah membuktikan bahawa niat mereka bukanlah untuk membetulkan salah, menyelamatkan apa-apa tetapi jelas untuk mendapatkan kuasa.

Jika parti barua, maaf, parti baru ini hendak mendapatkan kuasa untuk memerintah, mereka perlu menampilkan paling kurang 112 calon (majoriti mudah) bertanding pilihanraya untuk membentuk kerajaan (kesemua calon perlu menang)

Tempoh setahun, dua untuk mengumpulkan pengikut, mendapatkan wakil bagi sekurang-kurangnya 112 calon adalah sangat sukar dan memerlukan dana yang sangat besar.

Sehingga hari ini, UMNO sahaja satu-satunya parti politik mampu menghadirkan lebih daripada 1/2 jumlah kerusi parlimen dan melalui Barisan Nasional bertanding kesemua kerusi parlimen.

Bagi membolehkan parti barua, maaf, parti baru ini membentuk kerajaan tanpa menghadirkan 112 calon maka mereka perlu mencari parti yang sudi bersepakat dengan mereka.

Yang sudi bersama mereka tidak lain dan tidak bukan adalah DAP, AMANAH dan mungkin PKR atas nama satu kesatuan yang berjanjikan air liur sahaja. (Hanya Barisan Nasional yang berdaftar, mempunyai perlembagaan dan mesyuarat perlu diminitkan bagi pengesahan ROS)

Segerombolan orang tua ini tidak memikirkan negara untuk tempoh jangka masa yang panjang. Hanya memikirkan perebutan kuasa bagi memastikan legasi mereka diwariskan kepada kaum kerabat mereka.

Termeterainya pendaftaran parti barua, maaf, parti baru bermaksud segerombolan orang tua ini telah mengkhianati orang Melayu, pejuang kemerdekaan, pejuang kelangsungan kemerdekaan dan anak-cucu bangsa mereka sendiri.

Ini tidak akan berakhir dengan baik dan sihat. Dan punca kepada tercetusnya gangguan kepada keharmonian dan kedamaian ini tidak lain dan tidak bukan adalah segerombolan orang tua yang tidak memikirkan hari kemudian.

Masa depan mereka sudah tentunya sakaratul maut. Masa depan kita (yang dengan izinNya) tiada siapa yang tahu.

Maka teracik-raciklah Melayu yang ramai tetapi lebih sedikit bilangannya dari kaum lain yang sedikit.

Orang tua ini akan mengakibatkan bumi yang kita pijak ini adalah milik orang lain.

Demi kerakusan mengejar kuasa.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan