32 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

PAS: Bermula Parti Islam, Berakhir Sebagai Parti Liberal Sekular

Program Nadwah Memperkasakan Du’at (NEKAD), Tawau, Sabah
Program Nadwah Memperkasakan Du’at (NEKAD), Tawau, Sabah

YB Ustaz Dato’ Dr Khairuddin Aman Razali at-Takiri, Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat meminta ahli parti mengambil iktibar kes Parti Istiqlal di Maroko yang bermula sebagai parti Islam, akhirnya kecundang sebagai Parti Liberal Sekular.

Menurutnya, Parti Istiqlal yang ditubuhkan pada tahun 1940-an sebagai Parti Islam, akhirnya menjadi Parti Liberal Sekular pada tahun 2012 akibat kemasukan pimpinan berfikrah liberalisme mengambil alih pentadbiran parti.

“Maklumat yang sama seperti disebut oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi, disampaikan sendiri kepada saya oleh Dr Abd Salam Ballahi, ahli parlimen daripada Parti Keadilan dan Pembangunan Morocco/Harakah Islah Morocco ketika Konvensyen Ahli Parlimen Islam di Turki pada 9-10 Jan 2015, katanya dalam satu coretan ketika menghadiri program Nadwah Memperkasakan Du’at (NEKAD) Anjuran Lajnah Dakwah PAS Pusat, di Tawau, Sabah pada 17 Jan.

Menurutnya, Parti Istiqlal Maroko bermula seawal 1937, ditubuhkan secara rasmi pada tahun 1944 adalah sebuah parti Islam, parti yang berkongsi pemerintahan di negara itu sepanjang tahun 60-an hingga 80 an.

“Ia diasaskan oleh salah seorang tokoh ulamak dan tokoh gerakan Islam semasa iaitu Syeikh Allal bin Abdul Waahid al-Fasi (lahir 1910 – meninggal 1974). Beliau mempunyai puluhan karya tentang Islam termasuk di bidang Maqasid dan Usul Fiqh.

“Namun, kemasukan pemimpin yg berfikiran liberal dalam tampuk kepimpinan parti hingga akhirnya mereka menguasai kepimpinan telah merubah parti Istiqlal daripada berdasarkan Islam kepada parti berfikiran liberal dan kemudiannya bertukar pula menjadi parti sekular.

“Parti Istiqlal dilihat telah meninggalkan banyak dasar-dasar Islam apabila membiarkan pelbagai dasar bercanggah dengan Islam menjadi sebahagian dasar negara Maroko terutamanya di era kompromi dengan parti sosialis membentuk kerajaan bersama dari tahun 1992 – 2007,”katanya.

Tambah Dr. Khairuddin at-Takiri, sekitar tahun 1973, pengasas Parti Istiqlal, Syeikh Allal bin Abdul Waahid al-Fasi sudah dapat mengesan mara bahaya pengaruh liberalisme yang menyusup dalam parti Islam itu.


“Parti Istiqlal tidak lagi bersifat Islam. Sekiranya kamu ingin kekalkan sifat Islam yang ada pada parti perlulah kamu sertainya segera sekarang,” pesan Syeikh Allal kepada ulama yang lain, namun usaha membendungnya gagal kerana kemaraan liberalisme amat kuat melanda parti itu kerana dinaungi oleh timbalan partinya sendiri.

“Selepas pemergian beliau (Syeikh Allal) pada tahun 1974, penggantinya, Muhammad Buusittah yang memimpin parti sehingga 1998 telah merubah parti daripada berasaskan Islam kepada bersifat kebangsaan.

“Pada tahun 1992, Parti Istiqlal membentuk Pakatan Demokrasi bersama Parti Kesatuan Sosialis dan berjaya mendapat kuasa bersama pada tahun 1998 dan 2002,” kata Dr. Khairuddin at-Takiri.

Tambah Dr. Khairuddin at-Takiri, kesan daripada perpecahan itu, kumpulan ulama membentuk parti baharu pada tahun 1970-an.

“Kesannya pada pertengahan 70-an dibentuk satu gerakan Islam yang baru di Maroko sehingga akhirnya secara rasmi dinamakan Harakah Tauhid dan Islah pada tahun 1996.

“Mereka mencari ruang menubuhkan parti Islam yang baharu dengan mengambil alih sebuah parti kecil yang berdaftar bernama Harakah Sya’biyyah Dusturiyyah Demokratiyyah pada tahun 1996 lalu diubah nama kemudiannya menjadi Hizbul Adaalah wa Tanmiyah (Parti Keadilan dan Pembangunan).

“Parti Islam yang baharu ini akhirnya berjaya mendapat kuasa mengalahkan Parti Istiqlal yang telah menjadi sekular pada tahun 2012 dengan mendapat 107 kerusi parlimen manakala Parti Istiqlal hanya mendapat 47 kerusi parlimen.

“Parti Keadilan berjaya menjadi parti pemerintah baharu Maroko atas nama Islam bukan atas nama sekular atau liberal sehingga hari ini, 2015,”katanya. AIDCNews

Berita Berkaitan

Anwar janji lepas jawatan jika gagal tumbangkan PN, kata Pemuda PAN Bukit Bintang

Ketua Pemuda PAN Bukit Bintang, Sheikh Khuzaifah Bawazeer mendakwa Anwar Ibrahim berjanji akan melepaskan...

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...