30.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 21, 2021

PAS Buang Ulama, UMNO Ambil Ulama

Pengganti ulama dalam PAS

Tidak berapa lama dulu, PAS pernah dikenali sebagai parti alim ulama berikutan ramainya para ulama pondok dan ilmuan agama lulusan dari Timur Tengah yang lebih selesa berjuang dari dalam PAS berbanding bersama dengan UMNO.

Bagaimanapun beberapa tahun kebelakangan ini, trend sedemikian seperti sudah berubah arah apabila para ulama dan tok guru pondok kini kelihatan semakin menjauhi PAS dimasa yang sama dilihat semakin mesra pula dengan UMNO.

Sikap PAS yang semakin angkuh dan bongkak dalam mengejar kuasa termasuk sanggup menggadai prinsip dan dasar perjuangan Islam termasuk kerap tunduk pada tekanan rakan sepakatan dari pembangkang turut menyumbang ke arah perubahan trend tersebut.

Di Kelantan umpamanya, sebahagian besar tok guru pondok sudah tidak lagi sanggup bersekongkol dengan PAS yang dilihat melebih-lebihkan dunia hingga lupa matlamat sebenar untuk mendaulatkan Islam dan hukum hakamnya.


Jika dulu pandangan dan nasihat tok guru pondok sering menjadi rujukan pemimpin PAS dalam sesatu isu, kini peranan tok guru pondok tidak lebih sekadar sebagai tukang baca doa dan adakalanya menjadi tok imam untuk program politik yang berselindung disebalik majlis ‘solat hajat perdana’.

Tambahan pula semenjak sebahagian besar pimpinannya dikuasai oleh puak liberal yang dikenali sebagai Anwarinas ataupun Erdogan, rentak hala tuju PAS juga kian liberal manakala suara-suara golongan ulama parti pula semakin tenggelam.

Pandangan Timbalan Mursyidul Am PAS dalam isu kalimah Allah s.w.t misalnya, sengaja dibakul sampahkan sahaja hanya semata-mata hati dan perasaan pemimpin DAP dan pengundi kristian pro DAP dilihat lebih utama untuk kepentingan mengejar kuasa duniawi.

Malah, apabila ramai pimpinan utamanya yang berlatar belakangkan agama sengaja dipinggirkan dalam perebutan jawatan parti, ia mengesahkan lagi yang PAS kini sudah melalui zaman perubahan total yang meletakkan para ulama dalam PAS kini hanyalah umpama kain buruk sahaja.

PAS lebih selesa dengan rentak baru haluannya yang lebih bebas tanpa kawalan dan teguran dari ulama dalam parti, meletakkannya kini seakan sama seperti PKR dan DAP walaupun tarafnya masih bersifat balaci.

Tika PAS berubah sikap secara drastik membuang satu demi satu pemimpin berlatarbelakang agama dan mula meminggirkan suara ulama-ulamanya, UMNO pula mengorak langkah memperkukuhkan suara alim ulama supaya lebih memainkan peranan dalam parti dan kerajaan.

Bagi PAS, para ulama dan tok guru pondok seakan sudah tiada nilai untuk dimanfaatkan sebaliknya kemunculan beberapa artis perempuan yang suatu ketika dulu meliuk-liuk tubuhnya bergaya seksi di depan kamera kini dilihat lebih berharga untuk memancing undi muda mudi.

Lihat video diatas..

Kemudian dengar betul-betul kenyataan dari Abby.

Apakah ini bermakna Abby sudah tersesat jauh? Siapa agaknya yang mengajar Abby, masuk Pas, umpama masuk list ahli syurga?

 


Artikel berkaitan:

PAS Lupa Sejarah Penubuhan Sendiri

sejarah-penubuhan-PAS

PAS mungkin terlupa sejarahnya sendiri. Siapa yang luluskan pendaftaran PAS? PAS nama asalnya Pan Malayan Islamic Party ditubuhkan pada 23 Ogos 1951. Diizinkan penubuhannya oleh British dan tidak diharamkan penubuhannya seperti Hizbul Muslimin Gunung Semanggol. Orang yang meluluskan PAS adalah seorang pegawai British berbangsa India bernama Nadarajan. Kalau ikut logik Mat Sabu, bolehlah dikatakan juga […]

Berita Berkaitan

Komen

  • Tahu sejarah penubuhan PAS (dulu di daftarkan atas nama Pan Malayan Islamic Party) ?
   Pas ditubuhkan setelah Tuan Haji Ahmad Fuad Pengerusi Biro Agama UMNO kalah bertanding Presiden UMNO dan mengajak semua Ulamak dalam UMNO (PEKEMBAR) ketika itu menyertai beliau menubuhkan PMIP.
   Tetapi akhirnya Tuan Haji Ahmad Fuad kembali kepada UMNO. Dr Asri bekas Presiden PAS yang juga seorang Ulamak juga meningalkan PAS menyertai UMNO, Haji Nakhaie dan ramai lagi.

  • Aidil Al Fateh tak salah artis menyerai mana2 parti politik pun. Tetapi adakah saudara sanggup menerima kenyataan yang bertentangan akidah yang di sebut oleh artis tersebut. Saudara redha islam di permainkan sedemikian rupa?
   Adakah saudara merasakan besar pahala mempertahankan kenyataan bertentangan akidah oleh artis tersebut? Nauzubillah.. ditakuti bala Allah kerana ramai yang berani bersekongkong dengan orang yang mempersenda akidah.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.