27.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

PAS jangan lupa penjelasan Taib Azammudin mengenai Kalimah Allah di Parlimen

taib-azamudin-kalimah-allah

PAS tidak perlu tunggang tungging atau cuba main silap mata dalam isu penggunaan kalimah Allah di kalangan orang bukan Islam di negara ini kerana pemimpin mereka sudah menegaskan bahawa kalimah Allah adalah hak eksklusif dan mutlak umat Islam.

Lagipun, penjelasan ini dibuat dalam sidang Dewan Rakyat di Parlimen pada 2010 oleh Ahli Parlimen PAS Baling ketika itu,  Datuk Taib Azamuddin ketika mencelah perbahasan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi.

Taib  berkata, Allah dalam konteks Islam yang merujuk kepada “AllahhuAhad Allahhussomad” iaitu Allah Yang Esa tempat bergantung dan “Lam Yalid wa lam yu Lad” yakni Allah yang tidak beranak dan tidak diperanakkan memang tidak perlu dipertikaikan sebagai hak eksklusif dan mutlak umat Islam.

Beliau ketika itu meminta Zahid menyatakan Allah yang manakah yang dimaksudkan oleh kerajaan dilarang penggunaan namanya oleh masyarakat bukan Islam.

Menjawap soalan bekas Imam Besar Masjid Negara itu, Zahid yang kini Menteri Dalam Negeri menjelaskan, sememangnya Allah yang dinyatakan oleh Taib itu lah yang dirujuk oleh kerajaan memandangkan Islam adalah agama Persekutuan.

Sebelum itu pada 1998 Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah  mengeluarkan kenyataan yang sama melarang penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam  dan diikuti oleh Dewan Syura PAS.

Di sini disertakan rakaman video sidang Parlimen  berkenaan untuk rujukan semula bersama mengenai penjelasan Taib yang kini Allahyarham.

 

Selepas ini pemimpin-pemimpin PAS tidak perlu pura-pura keliru dan jika ada yang berbunyi lagi, itu tidak lain hanyalah untuk  sokong sekutu mereka dalam pakatan pembangkang.

Berita Berkaitan

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...