26.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

PAS Jumpa Ahli MT UMNO Bincang RUU 355, Perkukuh Hubungan

Kerjasama PAS dengan UMNO mulai diperkukuh apabila PAS Kawasan Larut bertemu Ahli Parlimennya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin agar menyokong Pindaan Akta 355 yang akan dibahas dalam sesi Dewan Rakyat tidak lama lagi.

Pertemuan lebih sejam yang diketuai Yang Dipertua PAS Kawasan Larut, Mohd Akmal Kamarudin itu membincangkan secara fokus mengenai isu tersebut serta beberapa isu tempatan dan nasional dalam keadaan yang baik.

Menurut Mohd Akmal, pihaknya begitu berharap agar kerajaan memberi sokongan penuh terhadap pindaan tersebut demi masyarakat Islam seluruhnya.

“Kita amat berharap agar beliau menyokong pindaan ini dan seterusnya dengan undi beliau Mahkamah Syariah akan dapat diperkasakan selaras dengan titah Yang Di Pertuan Agong baru-baru ini yang menggesa agar Mahkamah Syariah diperkasakan, daripada pertemuan tadi pihak kami yakin beliau akan menyokong,” katanya.

Pertemuan tersebut diadakan pada pagi Jumaat di Pejabat Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Sementara itu, Hamzah yang juga Menteri KPDNKK dan Ahli Majlis Tertinggi UMNO dalam pertemuan tersebut bersetuju agar mahkamah syariah diperkasakan demi menjamin umat Melayu Islam bebas daripada maksiat.

“Kenapa bila undang-undang lain kita boleh sokong sedangkan undang-undang untuk memperkasakan Mahkamah Syariah ini kita tak boleh nak sokong”. katanya ringkas.

Turut hadir sama, Ketua Penerangan PAS Kawasan Larut, Abd Qahar Syams, AJK PAS Kawasan Larut Shahir Hasan, Norazihan Mohamad Dan beberapa AJK Pemuda PAS Larut.

20161008020161008-pas-ruu356-mt-umno

Berita Berkaitan

Komen

  1. Bila RUU 355 berjaya dilaksanakan…maka bnyk la sumber DEDAK yg selama ni masyukkkkkkkk …tak boleh masyukkkkkkkk. Itu salah satu sbb knpe RUU 355 ssh sgt mereka n kroni mereka nak sokong…kankankan…betul tak????

  2. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
    “Sesungguhnya Allah meridhoi kamu tiga perkara dan membenci kamu tiga perkara ; Dia meridhoi kamu apabila kamu beribadah kepada-Nya dan tidak menyekutukan sesuatu kepada-Nya, dan apabila kamu berpegang teguh kepada tali Allah semua dan kamu tidak berpecah-belah” [HR Muslim : 3236]