PAS TIDAK MUNGKIN BEKERJASAMA DENGAN PPBM YANG PENUH SKANDAL

Pakatan Harapan sedar bahawa mereka amat memerlukan PAS walaupun DAP yang mengetuai pakatan tersebut sering bersengketa dengan parti itu. Meskipun DAP cuba menukar keadaan tersebut namun PAS dan DAP tetap berpatah arang berkerat rotan.

Kini Parti Pribumi Bersatu Malaysia(PPBM) diberi tugas khas untuk memujuk PAS agar menjalinkan kerjasama dengan mereka.

Satu pertemuan dua wakil PAS dan PPBM yang diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini merupakan permulaan kepada langkah tersebut. PAS dan PPBM yang bertemu ‘secara rahsia’ telah membincangkan jalan untuk bekerjasama menjelang pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Ia melibatkan pertemuan antara Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Timbalan Presiden PPBM, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Namun ramai pihak melihat kemungkinan wujudnya kerjasama rasmi antara PAS dan PPBM masih terlalu jauh apatah lagi hasil perbincangan itu belum mencapai sebarang kata putus.

Malah PAS sendiri mahu meneliti dulu semua cadangan kerjasama daripada PPBM sebelum dibawa ke majlis syura ulama (MSU).

Menurut penganalisis politik, parti PAS tidak mungkin akan bekerjasama dengan PPBM yang penuh dengan skandal. Pemimpin kanan PPBM termasuk presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah dibayangi dakwaan skandal dengan isteri orang, Nika Gee Siew Yee hinggakan pasangan itu bercerai.

Semalam, dokumen lengkap merangkumi akuan bersumpah (SD) oleh bekas Timbalan Pendakwa Raya, Stanley Clement Agusti, iaitu bekas suami Nika mengenai dakwaan hubungan sulit Muhyiddin dan Nika serta keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 2015 berkaitan perceraian Stanley dan bekas isterinya itu telah diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) untuk tindakan lanjut.

Bukan itu sahaja, malah skandal seks turut menyelubungi orang kuat PPBM Anina Saadudin apabila beliau dikaitkan dengan dakwaan terbabit dalam “skandal mesej seks” dengan bekas pembantunya.

“Screenshot” perbualan intim dalam aplikasi WhatsApp yang didakwa antara beliau dan seorang lelaki tidak dinamakan, tersebar baru-baru ini. Walaupun Anina disingkirkan sebagai ketua srikandi wanita PPBM namun beliau masih lagi mempunyai pengaruh yang besar dalam parti tersebut.

Selain itu, Ketua Armada PPBM Syed Saddiq juga dikatakan kaki “Clubbing” berikutan tersebarnya gambar-gambar beliau menari ketika berada di luar negara sewaktu terlibat dalam pertandingan debat.

Dan skandal paling hebat abad ini adalah skandal Forex serta BMF melibatkan Pengerusi PPBM sendiri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang berkemungkinan besar membongkar eleman jenayah berat beliau terhadap rakyat Malaysia dan negara.

Sebelum ini Majlis Syura Ulama’ memutuskan tahaluf siyasi (pakatan politik) PAS dengan DAP. Mereka memutuskan “haram” berkerjasama dengan DAP.

Kita juga amat maklum bahawa PPBM dan DAP kini bagai isi dengan kuku. Sekiranya PAS bekerjasama dengan PPBM, ia seolah-olah seperti PAS bekerjasama dengan DAP.

Berkaitan