25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

#PAU2018: Kerajaan didesak hentikan segera pencabulan prinsip Rule of Law

UMNO mendesak kerajaan Pakatan Harapan (PH) menghentikan segera pencabulan prinsip Rule of Law kerana ianya menjadi malapetaka besar ke atas prinsip pemisahan kuasa (separation of power) yang diamalkan oleh mana-mana negara demokrasi.

Malah kata Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, mereka yang bertanggungjawab menegakkan The Rule of Law, telah mengotori dan mengoyakkan jubah integriti mereka sendiri.

“ Hari ini, campur tangan eksekutif begitu mencengkam badan kehakiman. Penghakisan dan pencabulan ke atas prinsip ‘Rule of Law’ sedang berlaku sekarang.

“Apa yang berlaku sekarang adalah contesting Authority atau mencabar autoriti. Banyak tindakan mereka mengenepikan Perlembagaan dan keluhuran undang-undang,” katanya.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar di Perhimpunan Agung UMNO 2018, di Pusat Dagangan Dunia Putra, PWTC, sebentar tadi.

Tambahnya, hari ini, negara semakin berundur dengan wujudnya pendakwaan terpilih dan dilakukan berasaskan kepada fahaman politik.

“Ada kes yang masih dalam perbicaraan, tiba-tiba digugurkan begitu sahaja. Bak kata pepatah, ‘Tiba di perut dikempiskan. Tiba di mata dipicingkan. Tiba di dada dibusungkan.’ Malahan tidak dapat tanduk, telinga pula dipulas,” tegasnya.

Beliau juga meminta diberhentikan segala gertakan murahan, apalagi mengaibkan Orang Kena Tuduh (OKT) melalui perbicaraan media massa dan media social.

Justeru itu katanya, UMNO hendaklah memastikan tindakan yang melanggar Rule of Law ini mesti dihentikan.

Tegas Ahmad Zahid, setiap wakil rakyat UMNO sama ada sebagai Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri hendaklah berperanan lebih berkesan untuk menyekat gejala ini.

 

….
https://pakdin.my/tag/wp-admin


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Kamulah punca sistem negara ini rosak, kata Ramkarpal kepada Mahathir

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dari DAP Ramkarpal Singh menyatakan kekesalannya bekerjasama dengan Dr Mahathir...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan