Saturday - July 31, 2021 @ 10:06
NASIONALSABAHPeguam Filipina : Pertemuan Anwar – Misuari Cetus Pencerobohan Di Lahad Datu

Peguam Filipina : Pertemuan Anwar – Misuari Cetus Pencerobohan Di Lahad Datu

Jess Dureza
Jess Dureza

AIDCNews – 12/03/13 – Jess Dureza, seorang peguam Filipina dan Presiden serta Ketua Pegawai Eksekutif, Jurucakap Yayasan Mindanow berkata berdasarkan sumber yang boleh dipercayai pertemuan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Ketua MNLF (Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro) berkaitan dengan isu Sabah iaitu ‘pembersihan IC’.

“Saya telah dimaklumkan oleh sumber yang kukuh bahawa pertemuan antara bekas Timbalan Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim, tokoh yang didakwa dan ditahan tetapi dibebaskan daripada tuduhan liwat dengan Nur Misuari Pengerusi (MNLF), juga tokoh yang didakwa dan ditahan serta dibebaskan daripada tuduhan pemberontakan (dan) sudah pasti mereka bukan bercakap tentang kes masing-masing.

“Ya. Mereka membincangkan tentang isu ‘pembersihan IC’ di Sabah. Namun, keputusan perbincangan itu masih tidak jelas”, katanya ketika menulis di panaynewsphilippines.com bertajuk “Lift Sabah food blockade

Menurutnya, penubuhan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat kebanjiran pendatang haram di Sabah yang dijalankan kerajaan Malaysia tentunya akan memberi kesan terhadap masyarakat Tausug Sulu Filipina di negeri itu.

“Jangan kita lupa faktor Misuari-MNLF. Ini semua mesti diambil kira,” katanya.

Jess Dureza yang pernah menjadi Pengerusi, Panel Perunding dengan MILF berkata, Nur Misuari mempunyai dua alasan kukuh ‘membenci’ kerajaan Malaysia.

Pertama, dendam peribadi terhadap penahanannya oleh Polis Diraja Malaysia pada tahun 2001 dan keduanya, beliau merasa dipinggirkan dalam perjanjian damai antara MILF dengan kerajaan Filipina anjuran Presiden Filipina, Benigno S. Aquino III yang turut disaksikan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober 2012.

“Yang pasti, Pengerusi MNLF, Nur Misuari masih merawat perasaan sakit (hati) nya semasa ditahan kerajaan Malaysia, menjadi asas kepadanya untuk membangkitkan ‘kempen menuntut Sabah.’

“Penghinaan terhadapnya berkaitan Rangka Kerja MILF tajaan Malaysia terlalu terbuka untuk diabaikan. Saya tidak dapat membuktikan, tetapi mengesyaki beberapa elemen Pengerusi MNLF, Nur Misuari adalah sebahagian daripada pasukan bersenjata di Lahad Datu.”

mrkinabaluboy, di antara blog yang paling awal mendedahkan pertemuan Anwar-Misuari itu diterjemahkan dalam bentuk pencerobohan pengganas di Lahad Datu.

“Dalam suasana Malaysia akan mengadakan pilihanraya dalam masa yang terdekat, pada 4 bulan yang lepas, Anwar telah berjumpa dengan Nur Misuari. Anwar telah meminta bantuan Nur Misuari supaya membuat sesuatu “crime” dan yang terkini menghantar kumpulan Suluk berpakaian tentera ke Lahad Datu.

“Situasi ini adalah cara-cara Anwar menarik sokongan dan menghuru-harakan negara. Dengan nasihat Anwar dan dengan bantuan Misuari, mereka mencuba menghuru-harakan keadaan,” dedahnya.

Lebih 2 Kali Anwar Dikesan Bersemuka & Berbual Dengan Misuari

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here