32 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 27, 2021

Peguam Negara Pertahan Pendakwaan Terhadap Khairuddin, Matthias Chang dibawah Seksyen 124L Kanun Kesiksaan, bukan SOSMA

peguam-negara-240L-kanun-kesiksaan

Bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguamnya, Matthias Chang Wen Chieh tidak didakwa mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) seperti yang didakwa Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebaliknya Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menegaskan kedua-dua individu berkenaan dihadapkan ke mahkamah mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan.

Menjelaskan mengenai kekeliruan itu, Mohamed Apandi berkata, Sosma adalah prosedur undang-undang yang menyediakan langkah-langkah khas untuk memudahkan penyiasatan dan pendakwaan berhubung kes ‘kesalahan keselamatan’.

“Takrif ‘kesalahan keselamatan’ menjelaskan bahawa Sosma tidak terhad kepada keganasan atau pengganas.

“Apabila Sosma digubal, ‘kesalahan keselamatan’ adalah kesalahan di bawah Bab VI Kanun Keseksaan dan Bab VIA Kanun Keseksaan (kesalahan yang berkaitan dengan keganasan),” katanya pada sidang media di Pejabat Peguam Negara di sini, Selasa.

Pada Isnin, Dr Mahathir yang juga bekas perdana menteri mempersoalkan pendakwaan terhadap Khairuddin dan Chang mengikut Sosma adalah satu bentuk penyalahgunaan kuasa.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.