30.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 20, 2020

Pekeliling Iktisas 1976 Benar Aktiviti Keagamaan Di Sekolah @PKamalanathan

korban-puchong

Surat Pekeliling Iktisas yang dikeluarkan pada tahun 1976 ada mengatakan bahawa program-program keagamaan boleh dilaksanakan di sekolah, kata Menteri Pendidikan Kedua Datuk Seri Idris Jusoh.

Katanya pekeliling itu juga menegaskan penganjuran program-program seumpama itu perlu dilaksana dengan baik serta mengambil kira sensitiviti antara berbilang kaum.

“Bagi saya isu ini bukan soal pekeliling. Ia isu sama ada kita sensitif atau tidak sesama kita.

“Kalau kita hantar pekeliling atau tidak, ia akan berlaku jika kita tidak hormat satu sama lain,” katanya semasa menggulung perbahasan Rang Undang-undang Pembekalan 2014 untuk Kementerian Pendidikan di persidangan Dewan Rakyat pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan isu ibadah korban yang telah dijalankan di beberapa sekolah dan telah menimbulkan ketidakselesaan beberapa pihak pada sambutan Hari Raya Haji yang lepas.

kamala-korban

Dalam isu lain Idris mengakui kementerian itu menghadapi ketidakseimbangan antara jawatan guru sedia ada di peringkat negeri dengan jumlah permohonan guru yang mahu mengajar di negeri asal.

Mengambil contoh Kelantan, katanya, jawatan guru yang ada di negeri itu hanya 24,800 tetapi guru yang berasal dari Kelantan melebihi 53,000, manakala di Kedah, jumlah jawatan yang ada ialah 29,809 jawatan dan guru yang berasal dari negeri itu adalah seramai 40,298 orang.

Idris berkata kementerian itu juga mahu mempertingkatkan program Guru Penyayang, di mana guru akan mengambil pelajar bermasalah sebagai anak angkat, sebagai usaha untuk mengekang gejala sosial di kalangan pelajar sekolah.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kehadiran 82,710 pelajar asing di negara ini menunjukkan bahawa institusi pengajian tinggi tempatan adalah berkualiti.

Katanya, Malaysia berada di tempat kesembilan di dunia yang mempunyai paling ramai pelajar asing.

sarananan-korban

 


Berita Berkaitan

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

ADUN Warisan Kunak positif COVID-19

KUNAK: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif hari ini memaklumkan beliau disahkan...

Proton Persona dipandu gila sebelum terbakar

Kajang: Kereta Proton Persona yang terbakar di Jalan Suakasih Bandar Tun Hussein Onn di...

Komen

..

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berhubung isu pencemaran...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,357PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan