Pekerja Pelantar Minyak Dakwa Lihat Pesawat Terbakar #MH370, #PrayForMH370

MH370-surat-Michael-McKay-Vung-Tau

Seorang pekerja pelantar minyak New Zealand, Michael McKay mendakwa melihat sebuah pesawat terbakar dan terjunam.

Dia yang bekerja dengan syarikat pelantar minyak ‘Songa Mercur’ di sekitar Vung Tau percaya bahawa objek tersebut adalah pesawat MH370 yang hilang, menurut laporan dari laman web ‘Business Insider’.

Seorang wartawan Australia mendedahkan maklumat tersebut selepas mendapat surat yang dikirim Michael.

Michael yang melihat kejadian itu mendakwa telah menghantar emel kepada majikannya dengan menyatakan bahawa dia ‘melihat pesawat yang terbakar di kawasan yang tinggi kira-kira 50-70 KM’ dari lokasi dia berada.

“Masanya juga tepat. Kapal terbang yang terbakar itu masih sempurna bentuknya,” dakwanya.

Michael berkata dia cuba menghubungi pegawai-pegawai Malaysia dan Vietnam mengenai apa yang dilihatnya beberapa hari lalu tetapi tidak pasti sama ada mereka menerima maklumat yang dihantarnya.

Wartawan ABC News, Bob Woodruff mendapat salinan emel yang dihantar itu.

Pegawai Vietnam mengesahkan kepada wartawan ABC News bahawa mereka telah menerima surat tersebut, tetapi tiada serpihan yang dijumpai di lokasi yang dinyatakan Michael.

Pegawai-pegawai di Vietnam sedang menyiasat sama ada surat yang dihantar Michael mungkin merupakan satu penipuan, dipetik daripada ‘washingtontimes.com’.

Berdasarkan koordinat GPS yang diberikan Michael dan laluan asal penerbangan MH370, terdapat kemungkinan bahawa dakwaan Michael adalah betul.

Namun ia juga bercanggah dengan teori bahawa pesawat telah berpatah balik seperti yang dinyatakan pasukan tentera yang menjalankan siasatan.

Loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here