25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

Pelabur asing jual RM249.3j ekuiti tempatan minggu lalu

Pelabur-pelabur asing melupuskan sejumlah RM249.3 juta ekuiti tempatan di Bursa Malaysia minggu lalu selepas membeli RM192.1 juta pada minggu sebelumnya.

MIDF Amanah Investment Bank Bhd Research (MIDF Research) berkata, bursa memulakan minggu lalu dengan langkah kanan selepas cuti panjang selepas dana asing membeli sebanyak RM56.8 juta, mendorong bursa meningkat 0.2% kepada 1,604.2 mata.

Ia merupakan penutup tertinggi dalam lima hari dagangan.

Firma penyelidikan itu berkata, kemasukan dana asing ke dalam bursa melonjakkan aliran ketika pasaran lain mengalami aliran keluar bersih asing berikutan serangan dron terhadap kemudahan minyak Arab Saudi.

Bagaimanapun, dana antarabangsa mula secara beransur-ansur mengurangkan pendedahan mereka pada hari Rabu hingga minggu berakhir.

“Hari Rabu menyaksikan aliran keluar bersih asing sebanyak RM40.5 juta bersih kerana penglibatan keputusan Rizab Persekutuan mengenai kadar faedah mengatasi positif pemulihan pengeluaran minyak Arab Saudi pengeluaran minyaknya,” kata MIDF Research menerusi laporan pasaran mingguannya.

Aliran keluar pelabur asing lebih daripada dua kali ganda kepada RM97.6 juta pada hari Khamis, susulan pengurangan kadar faedah kali kedua tahun ini oleh Rizab Persekutuan.

Kebimbangan itu dipacu oleh pembuat polisi Amerika Syarikat yang dibahagikan kepada keperluan untuk mengurangkan harga selepas penurunan kadar pada hari Rabu.

Barometer pasaran saham tempatan menyaksikan penurunan paling tinggi pada minggu ini sebanyak 0.3%.

Aktiviti jualan bersih asing meningkat pada hari Jumaat kepada RM169.9 juta meskipun langkah-langkah rangsangan oleh bank pusat utama lain pada minggu tersebut, kata MIDF Research.

Menurutnya, pada bulan ini, pelabur-pelabur antarabangsa sudah menjual sebanyak RM335.8 juta – paras paling rendah dalam kalangan pasaran ASEAN.

Dari tahun ke tahun, dana asing sudah mengeluarkan sebanyak RM7.68 bilion dalam bursa.

Firma penyelidikan itu menambah, pelabur asing mendapat keuntungan sebanyak 55.8% dalam nilai purata dagangan harian untuk kekal melelpasi RM1 bilion kepada RM1.79 bilion.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.