PELABURAN LANGSUNG ASING: APA YANG BERLAKU KEPADA MALAYSIA 2010? – TONY PUA LANCHIAO SENYAP KENAPA?

Pada bulan Julai 2010, Tony Pua cuba untuk mengambil kesempatan daripada kejatuhan besar dalam pelaburan disebabkan oleh ‘Great Global Recession’ kemudian mendakwa bahawa angka tahun 2009 menunjukkan Malaysia telah mati bagi Pelaburan Asing dan menyalahkannya “mimpi siang hari” menteri BN dan kerajaan tidak berguna .

DAP berkata, penurunan ini adalah kerana “skandal” dan “bukti” bahawa kerajaan tidak berguna.

Beliau menulis mengenai ini dan menunjukkan beberapa graf dan menjadikannya sebagai satu isu besar:
http://tonypua.blogspot.my/2010/07/foreign-direct-investments-what.html

Sejarah kini membuktikan, ditahun yang sama beliau berkata demikian, FDI ke Malaysia mencecah paras tertinggi (lihat graf bawah).

20170111-fdi-2010-toni-pua-lancau

FDI tidak berkembang kerana Tony Pua tetapi disebabkan oleh rangsangan dan pengurusan ekonomi yang baik oleh Kerajaan BN.

Tidak mengejutkan, Tony Pua tidak pernah menyebut lagi mengenai isu besar 2010 beliau tidak lagi mengakui dia benar-benar silap dan dia juga tidak memuji Kerajaan kerana membuat rekod paras tertinggi FDI.

Ini menunjukkan betapa tidak berguna pembangkang Pakatan dan akan mengambil kesempatan daripada apa sahaja untuk dijadiikan isu bagi menyerang Kerajaan – walaupun ia adalah tidak adil. Bagaimana Pakatun boleh menyalahkan ‘Great Global Recession’ keatas Malaysia?

Pakatun sendiri pernah mengisytihar tugas mereka adalah untuk menghasut rakyat dan untuk menakut-nakutkan bagi menjadikan Malaysia menjadi buruk pada pandangan pengikut mereka dengan pelbagai perkara negatif tetapi tidak akan pernah mengakui bahawa Malaysia telah melakukan dengan baik dan tidak akan mengaku bahawa mereka silap atau berbohong kepada orang ramai.

style=”text-align: justify;”>Lihar video dibawah:
https://www.youtube.com/watch?v=VV22OMJYrQQ

Loading...

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here