Home / :: BLOG :: / Pelaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu IMAMS Dibatalkan

Pelaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu IMAMS Dibatalkan

Perlaksanaan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (MOTAC) telah dibatalkan.

KSU MOTAC membuat pengumuman pada pukul 4 petang tadi.

Pembatalan itu dilakukan selepas mengambil kira aduan orang ramai dan pihak berkaitan dengan industri.

Harap lepas ini tidak timbul masalah mengenai permohonan Visa dan berlaku penipuan. Selamat menunaikan Ibadah Umrah dan selamat melancung.

___________________________

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan mengumumkan pembatalan pelaksanaan sistem Pemantauan Manasik Bersepadu IMAMS.

Menurut Ketua Setiusahanya, Datuk Rashidi Hasbullah, pembatalan itu selepas mengambil kira aduan orang ramai dan pihak berkaitan dengan industri.

Semalam, Timbalan Menteri Pelancongan Datuk Mas Ermieyati Samsudin mengumumkan kesemua 65 agensi pelancongan berstatus muassasah di negara ini yang mempunyai Lesen Khas Umrah (LKU) diwajibkan menggunakan Sistem Pemantauan Manasik Bersepadu (IMAMS) bagi permohonan visa umrah

IMAMS yang merupakan akses rasmi tunggal permohonan visa umrah untuk diproses Kedutaan Arab Saudi di Malaysia diperkenalkan bagi menutup ruang penipuan pakej umrah di negara ini.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

97 comments

  1. Yazid Palal Rp

    Teringat bahasa nasihat satu ketika dulu. Banyak cakap banyak silap atau salah, banyak salah banyak dosanya, banyak dosa masuk neraka. …

  2. Widad Munifah

    Apa punya pelaksanaan kejap ada kjap dibatalkan ..tu la x kaji betui2..

  3. Danny Yusak

    Tengah cari jalan ni,mana nak cekau duit nak bayar hutang.

  4. Danny Yusak

    Tengah cari jalan ni,mana nak cekau duit nak bayar hutang.

  5. Khairul Izlan

    Sndiri bt sndiri settlekn,haha drama

  6. Khairul Izlan

    Sndiri bt sndiri settlekn,haha drama

  7. Khairul Izlan

    Sndiri bt sndiri settlekn,haha drama

  8. Khairul Izlan

    Sndiri bt sndiri settlekn,haha drama

  9. Rozali Rahim

    Bodoh2 menteri umno ni….

  10. Nixam Ghani

    Jika sahih Alhamdulillah ?

  11. Nixam Ghani

    Jika sahih Alhamdulillah ?

  12. Rosmadi Wahi

    Cakap je…diorang akan buat juga…bila rakyat x bising dia mula balik cucuk jarum…alasan xda surat pekeliling…puak penyamun biasa dengan kerja kotor ni…

  13. Ariffin Dom

    Menteri tak fikir masak2 sebelum lancar ke? Jangan jadi menteri kalau kurang cerdik. Bila ada protes kata bodohlah, banganglah. Sekarang amacam? Balik pd diri sndiri.

  14. Ariffin Dom

    Menteri tak fikir masak2 sebelum lancar ke? Jangan jadi menteri kalau kurang cerdik. Bila ada protes kata bodohlah, banganglah. Sekarang amacam? Balik pd diri sndiri.

  15. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Only in malaysia bolehland… dah bagi kroni, kantoi company bru daftar bulan 9, rakyat dah mengamuk, kluarlah menteri2 sbgai hero.. lanjoi

  16. Wan Azizi

    Haha sblum menteri umum xde ke dbntanglan dlm meeting kabinet… Xtau kot mana umum nk wt.. Lepas tu batal..

  17. Wan Azizi

    Haha sblum menteri umum xde ke dbntanglan dlm meeting kabinet… Xtau kot mana umum nk wt.. Lepas tu batal..

  18. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Tu mnteri da jwap tu ckp xtau ade bukan islan dlm company tu… tak tau.. mudah jer…

  19. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Tu mnteri da jwap tu ckp xtau ade bukan islan dlm company tu… tak tau.. mudah jer…

  20. Ahmed Baqthiar Mat Saad

    Kepala Bapak punya orang… bangang

  21. Cm Zain Chemat

    kerajaan peka atas kesilapan dn pantas ambil tindakan..
    kalo geng dap,pkr buat salah.,bantah la mcm mana skali pun tetap degil..siap salahkan org lain plak..
    pembangkai pun menjelma dlm wall ni dgn sorak girang..

  22. Cm Zain Chemat

    kerajaan peka atas kesilapan dn pantas ambil tindakan..
    kalo geng dap,pkr buat salah.,bantah la mcm mana skali pun tetap degil..siap salahkan org lain plak..
    pembangkai pun menjelma dlm wall ni dgn sorak girang..

  23. Cm Zain Chemat

    kerajaan peka atas kesilapan dn pantas ambil tindakan..
    kalo geng dap,pkr buat salah.,bantah la mcm mana skali pun tetap degil..siap salahkan org lain plak..
    pembangkai pun menjelma dlm wall ni dgn sorak girang..

  24. Cm Zain Chemat

    uik!!! harap butoh tu dlm bhasa indonesia..
    kalo dlm bhasa msia maknanya agak kurang enak..dn x sdap didengai..sepatutnya ckp mcm ni haramjadah kamu..

  25. Cm Zain Chemat

    kepala bapak kau jugak..
    jgn marah ek..kebebasan brsuara..

  26. John Romen

    Wan Azizi biasa la nk bodek nk jilat2 kot2 blh jd clon PRU nanti. x nmpak ka pkat dok brebut nk jd clon. ada yg nk posa 6 blan. ada yg dh buat poster bakal calon la masing2 melahap

  27. John Romen

    Wan Azizi biasa la nk bodek nk jilat2 kot2 blh jd clon PRU nanti. x nmpak ka pkat dok brebut nk jd clon. ada yg nk posa 6 blan. ada yg dh buat poster bakal calon la masing2 melahap

  28. John Romen

    biasa la nk bodek nk jilat2 kot2 blh jd clon PRU nanti. x nmpak ka pkat dok brebut nk jd clon. ada yg nk posa 6 blan. ada yg dh buat poster bakal calon la masing2 melahap

  29. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Ade yg pkai towel dpn pjbat azmin ???

  30. Taufik Firdaus Bin Alwee

    Ok bodoh depa dgn admin berpisah tiada

  31. Khairi Latif

    Gaji puluh ribu… benda besar mcm ni boleh kata x tau
    Klu keje gomen/private tu dah kena demoted/fired dah tu
    Senang btul keje diorg

  32. Rosmadi Wahi

    Benci dap ambil puak dap buat urusan tentang haji….haha jilake punya kerja….

  33. Aidit Mokhtar

    Cm Zain Chemat kepala bapak kau berjambul…jgn marah ek…macai umngok dah panas ker???
    Tanye jer…

  34. Aidit Mokhtar

    Cm Zain Chemat kepala bapak kau berjambul…jgn marah ek…macai umngok dah panas ker???
    Tanye jer…

  35. Aidit Mokhtar

    Kepala bapak kau peka!!!
    Sendiri buat hal sendiri settle…
    Bodoh punye umngok…

  36. Aidit Mokhtar

    Kepala bapak kau peka!!!
    Sendiri buat hal sendiri settle…
    Bodoh punye umngok…

  37. Aidit Mokhtar

    Kepala bapak kau peka!!!
    Sendiri buat hal sendiri settle…
    Bodoh punye umngok…

  38. Mohd Noor

    IMAMS company bukan bumiputra, abis ko sokong DAP komunis tur boleh pulak ? beza ker?

  39. Daniel Mikael

    Implement dulu baru berfikir..
    Pastu tarik balik..lawak ape ni?

  40. Cm Zain Chemat

    wow..hebat nya pembangkai..
    mmg la sendiri buat sendiri tanggong..bingai..
    ko suka sendiri liwat rakyat tanggong..sendiri fitnah kena denda rakyat tangong..sendiri beli rmah bnglo murah rakyat tangong..
    sbb tu korang ni layak di gelar pembangkai…

  41. Mohd Shafa Azam

    Eloklah batal..buat kajian betul…nampak macam dah teratur..tapi disebabkan beberapa masalah berbangkit lain…eloklah batal…cari 1 kaedah terbaik…

    Misalnya jemput company2 yang biasa buat urusan umrah…tengok dan selidik betul2 ada buat masalah tak sebelum ni…

    Biar banyak sikit company yg terlibat..bukan 65 seperti sebelum ni…pastikan company tu betul2 milik orang islam…bukan macam tg aku dapat info dlm group…3 bukan islam..1 islam dilantik sebagai pengarah…supaya senang nak masuk tender kerajaan…

    Memang bukan islam tengok urusan umrah ni boleh buat duit…depa tau bab duit je…padahal kita pergi nak beribadat…bukan makan angin2 macam pergi eropah..korea..jepun..lawatan cik kiah ke asean….

  42. Mohd Shafa Azam

    Eloklah batal..buat kajian betul…nampak macam dah teratur..tapi disebabkan beberapa masalah berbangkit lain…eloklah batal…cari 1 kaedah terbaik…

    Misalnya jemput company2 yang biasa buat urusan umrah…tengok dan selidik betul2 ada buat masalah tak sebelum ni…

    Biar banyak sikit company yg terlibat..bukan 65 seperti sebelum ni…pastikan company tu betul2 milik orang islam…bukan macam tg aku dapat info dlm group…3 bukan islam..1 islam dilantik sebagai pengarah…supaya senang nak masuk tender kerajaan…

    Memang bukan islam tengok urusan umrah ni boleh buat duit…depa tau bab duit je…padahal kita pergi nak beribadat…bukan makan angin2 macam pergi eropah..korea..jepun..lawatan cik kiah ke asean….

  43. Mohd Shafa Azam

    Eloklah batal..buat kajian betul…nampak macam dah teratur..tapi disebabkan beberapa masalah berbangkit lain…eloklah batal…cari 1 kaedah terbaik…

    Misalnya jemput company2 yang biasa buat urusan umrah…tengok dan selidik betul2 ada buat masalah tak sebelum ni…

    Biar banyak sikit company yg terlibat..bukan 65 seperti sebelum ni…pastikan company tu betul2 milik orang islam…bukan macam tg aku dapat info dlm group…3 bukan islam..1 islam dilantik sebagai pengarah…supaya senang nak masuk tender kerajaan…

    Memang bukan islam tengok urusan umrah ni boleh buat duit…depa tau bab duit je…padahal kita pergi nak beribadat…bukan makan angin2 macam pergi eropah..korea..jepun..lawatan cik kiah ke asean….

  44. Mohd Shafa Azam

    Apelah…nak bangkang pendapat orang…tapi habuk pun tarak..bagi le pendapat kalau betul sangat…

    Mentaliti rakyat malaysia…ramai yg membangkang..tapi penambahbaikan takda…tau kondem pendapat orang lain…

    Orang gila pun kadangkala bila dia merapu ada juga ilmu…

  45. Mohd Shafa Azam

    Apelah…nak bangkang pendapat orang…tapi habuk pun tarak..bagi le pendapat kalau betul sangat…

    Mentaliti rakyat malaysia…ramai yg membangkang..tapi penambahbaikan takda…tau kondem pendapat orang lain…

    Orang gila pun kadangkala bila dia merapu ada juga ilmu…

  46. Mohd Shafa Azam

    Apelah…nak bangkang pendapat orang…tapi habuk pun tarak..bagi le pendapat kalau betul sangat…

    Mentaliti rakyat malaysia…ramai yg membangkang..tapi penambahbaikan takda…tau kondem pendapat orang lain…

    Orang gila pun kadangkala bila dia merapu ada juga ilmu…

  47. Pai Quenqon

    bodoh…parti pentadbir yg bodo..pembela melayu islam konon… dok cekik melayu islam ade la… parti melayu bamgsat

  48. Pai Quenqon

    kepala palat la peka….dah rakyat bongkar semua…dah marah..baru nak “peka”…padahal dah bentang kat parlimen

  49. Pai Quenqon

    kepala palat la peka….dah rakyat bongkar semua…dah marah..baru nak “peka”…padahal dah bentang kat parlimen

  50. Pai Quenqon

    kenapa nak bagi kat kompeni luar..padahal ade tabung haji?

  51. Romi Ismar Muhammad

    Komen seorang yg berfikiran matang..Tahniah

  52. Romi Ismar Muhammad

    Komen seorang yg berfikiran matang..Tahniah

  53. Cm Zain Chemat

    pembangkai tau ke apa yg dia tulis ni..ko faham ke maksud peka? bila masa plak dibentang kat parlimen..main ckp je..
    pembangkai yg bingai..
    ada bantahan dn diambl tindakan itu namanya peka dgn keadaan dn kemasahalatan sesuatu perlaksanaan..
    pembangkai mana tau peka..mereka pekak..sbb trlalu byk telan data bangkai..

  54. Aidit Mokhtar

    Ckp ape pun kat macai umngok ni serupa mencurah air kat daun keladi….dah memang dasar bebal tahap dewa….
    Ko dakwa x bentang kat parlimen…kenapa x bentang kat parlimen???
    Siapa yg luluskan????

  55. Aidit Mokhtar

    Bagi alasan nak mengurangkan penipuan umrah sebanyak rm3j tapi dengan dgn ade gst agak2 berape dpt kutip hasil tu???
    Agak2 siapa kaki penipu??

  56. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  57. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  58. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  59. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  60. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  61. Cm Zain Chemat

    buruk sangka dh jd amalan pembangkai…penipuan dgn ambil kesempatan 2 makna berbeza..
    mereka2 ambil kesempatan dr gejala penipuan..
    apa tujuan imams diujudkan? utk sekat dr gejala penipuan industri ummrah..tp cara mereka mungkin silap..justeru itu najib pun x stuju dgn cara tu..makanya ia dibatal..inilah kerajaan yg adil..
    apa kerja pemimpin dap,pkr,pan..mana program kesejahteraan rakyat..hanya pandai kumpul pembangkai dlm ceremah politik utk sebarkan data pembangkai ditelan bulat2 oleh pembangkai…kasihan.

  62. Mohamad Lajis

    Sudah sudah le kita bersengketa sesama kita… Lebih baik banyak kn buat amal dn ingat mati…. Dunia dh akhir zaman

  63. Mohamad Lajis

    Sudah sudah le kita bersengketa sesama kita… Lebih baik banyak kn buat amal dn ingat mati…. Dunia dh akhir zaman

  64. Mohamad Lajis

    Sudah sudah le kita bersengketa sesama kita… Lebih baik banyak kn buat amal dn ingat mati…. Dunia dh akhir zaman

  65. Mohamad Lajis

    Sudah sudah le kita bersengketa sesama kita… Lebih baik banyak kn buat amal dn ingat mati…. Dunia dh akhir zaman

  66. Mohamad Lajis

    Jemin sendiri pun x betul cm mana tu

  67. Mohamad Lajis

    Jemin sendiri pun x betul cm mana tu

  68. Mohamad Lajis

    Jemin sendiri pun x betul cm mana tu

  69. Mohamad Lajis

    Melibat kn hal ehwal org islam ni klu bolih jangan libat kn yg bukan islam kerana mereka x tau apa pun… Halal, haram, dosa dn pahala mereka redah semua… Contoh makanan halal, pusat sembelih dn lain2 lg jangan sesekali bg lesen atau permit pada yg bukan islam. Tiada kompromi.. Maaf hanya sekadar pandangan

  70. Mohamad Lajis

    Melibat kn hal ehwal org islam ni klu bolih jangan libat kn yg bukan islam kerana mereka x tau apa pun… Halal, haram, dosa dn pahala mereka redah semua… Contoh makanan halal, pusat sembelih dn lain2 lg jangan sesekali bg lesen atau permit pada yg bukan islam. Tiada kompromi.. Maaf hanya sekadar pandangan

  71. Mohamad Lajis

    Melibat kn hal ehwal org islam ni klu bolih jangan libat kn yg bukan islam kerana mereka x tau apa pun… Halal, haram, dosa dn pahala mereka redah semua… Contoh makanan halal, pusat sembelih dn lain2 lg jangan sesekali bg lesen atau permit pada yg bukan islam. Tiada kompromi.. Maaf hanya sekadar pandangan

  72. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Sokong jer la.. yg memerintah skrng ni pon xbtul korang sokong lex jer..

  73. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Sokong jer la.. yg memerintah skrng ni pon xbtul korang sokong lex jer..

  74. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Sokong jer la.. yg memerintah skrng ni pon xbtul korang sokong lex jer..

  75. Mohamad Lajis

    Buat buat mengucap bang…. Lailahaillallah

  76. Mohamad Lajis

    Buat buat mengucap bang…. Lailahaillallah

  77. Zul Saje

    peka?? hahahaha org bodoh jerk ckp peka

  78. Zul Saje

    peka?? hahahaha org bodoh jerk ckp peka

  79. Zul Saje

    peka?? hahahaha org bodoh jerk ckp peka

  80. Zul Saje

    peka?? hahahaha org bodoh jerk ckp peka

  81. Cm Zain Chemat

    jerk tu apa?..jeruk ke? guna la ayat yg btul..
    jerk..jerk…atok kau jerk..

  82. Aidit Mokhtar

    Hihihi..macai umngok dah abis modal….
    Macai ngan pak menteri sama level jer….BODOH….

  83. Cm Zain Chemat

    kalo ko pandai tp x layak jd dicalon utk jd menteri lg bodoh dr menteri…
    menteri dh tentu dh brjaya dpt jwtn menteri..
    ko yg pandai pun tak layak jd menteri…maknanya ko tu lbh bodoh dr menteri yg ko kata bodoh..jd bodoh tu simpan sket utk thn dpn..
    dh la bodo mkn bangkai plak tu..sori 2say..

  84. Aidit Mokhtar

    ooooo…x jadi menteri org tu bodoh macam ko lah yer….

  85. Cm Zain Chemat

    biarlh bodoh..dr pandai mcm ko pemakan bangkai…

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: