25 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

PELANCARAN PARTI CAP BUNGA: MAHATHIR NAK KUNCUPKAN EKONOMI NEGARA DENGAN POLISI KAWALAN MODAL TAHUN 1998?

20170115-tambat-ringgit-fdi-jatuh

Mahathir dalam ucapannya selama lebih sejam itu juga bercakap mengenai susut nilai ringgit, berkata jika pembangkang menjadi kerajaan, ia akan melindungi mata wang tanpa menjual rizab USD negara.

“Kami akan melakukan dengan kaedah yang lebih berkesan untuk membantu mata wang kita pulih semula jadi orang ramai tidak akan dibebani dengannya, terutamanya mereka yang mempunyai anak yang belajar di luar negara.”

Tanpa menyentuh rizab mata wang? Adakah ini bermakna tambatan mata wang dengan menggunakan Kawalan Modal lagi?

Oleh kerana itu, kebanyakan orang tidak sedar bahawa antara lain, Pounds UK, Rupees India, Rubble Rusia, Peso Mexico, Pesos Argentina, Brazil Real- semua mencapai paras terendah dalam sejarah berbanding USD pada bulan-bulan kebelakangan ini. Bukan sahaja Malaysia dan ini memang membantu meningkatkan eksport negara kita.

Dasar yang sama yang menyebabkan ekonomi dan pelaburan Malaysia tepu pada 1998-2005, apabila mata wang ditambat dan dikawal?

Bagi pelajar yang belajar di luar negara, ini tidak semestinya benar bagi mereka yang belajar di UK dan Australia.

Ringgit pada asasnya hanya berlaku sedikit perubahan berbanding Dolar Australia. Bagi Pound UK pula, 10 tahun lalu kadar pertukaran adalah 1 pound UK bersamaan RM7. Sekarang Ringgit lebih mengukuh kepada RM5.40 berbanding setahun yang lalu dimana ketika itu ia adalah setinggi RM6.70.

Tetapi cadangan yang lebih baik adalah bagi pelajar untuk belajar dalam negara dimana banyak kampus asing kini di Malaysia. Kerajaan telah menaik taraf kampus ini dengan tujuan mendapatkan pendidikan berkualiti pada kos yang lebih rendah dalam negara. Jadi, kenapa tidak menggalakkan dan mengamalkan cara ini bagi mengurangkan aliran wang keluar?

Inilah sebabnya mengapa Mengapa Malaysia tidak mahu menambat Ringgit seperti yang berlaku pada tahun 1998:
https://pakdin.my/kenapa-malaysia-tidak-mahu-menambat-ringgit-seperti-yang-berlaku-pada-tahun-1998/

[contentcards url=”https://pakdin.my/kenapa-malaysia-tidak-mahu-menambat-ringgit-seperti-yang-berlaku-pada-tahun-1998/” target=”_blank”]

Kerana ia menyebabkan banyak kerosakan jangka panjang kepada tahap ekonomi dan pendapatan kita berbanding dengan manfaat jangka pendek.

Berita Berkaitan

Komen

  1. apabila berbicara pasal ekonomi negara, rakyat nak tengok yang pertama apa kerajaan buat untuk mantapkan ekonomi negara. kalau takat sembang, ekonomi negara lain pun tak ok dan tak buat apa-apa untuk mantapkan ekonomi, memang kena kutuklah. kalau kawalan modal tu tak bagus, habis apa yang bagus yang kerajaan telah dan sedang buat? sembang ekonomi negara lain pun tak ok dan tak buat apa-apa tapi dalam masa yang sama pergi bercuti kat luar negara? ke dengan adanya MRT yang sekangkang kera tu, yang berapa peratus rakyat Malaysia dapat rasa tu ekonomi negara terus berkembang dengan pesat?

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.