Home / :: BLOG :: / Pemandu teksi menyesal ditipu rejim Mahathir kononnya Rosmah pemilik Grab dan Uber

Pemandu teksi menyesal ditipu rejim Mahathir kononnya Rosmah pemilik Grab dan Uber

Saya pasti ramai yang terkejut dengan pengumuman Kementerian Kewangan mahu menggantikan bas perantara MRT dan LRT dengan Grab.

Sebelum PRU14, salah satu fitnah yang disebar oleh mereka yang menyokong PH kononnya isteri saya, Rosmah adalah pemilik Uber dan Grab.

Oleh itu, jika benar isteri saya pemilik Grab, kenapa PH mahu menggunakan Grab?

Tuduhan kononnya isteri saya pemilik Grab atau Uber adalah satu lagi fitnah PH untuk menyemarakkan kemarahan orang ramai terhadap saya dan isteri.

Uber adalah syarikat Amerika Syarikat dan kini bernilai US$72 bilion (RM300 bilion) manakala Grab adalah syarikat tempatan yang dimulakan oleh usahawan muda Malaysia ketika pentadbiran saya.

Grab yang bermula sebagai ‘My Teksi’ berjaya bersaing dan turut menggantikan Uber di Malaysia dan negara di Asia Tenggara – suatu kebanggaan untuk negara.

Jika benar isteri saya pengasas dan pemilik Uber dan Grab maka dia adalah usahawan paling berjaya di Malaysia yang turut memahat nama di luar negara! Malangnya, ini tidak benar. isteri saya tiada kena-mengena dengan Uber dan Grab.

Selepas PRU14, saya sempat bertemu dengan beberapa pemandu teksi. Ada antara mereka meminta maaf kepada saya kerana terperdaya dengan fitnah ini kerana mereka Uber dan Grab yang mencetus saingan kepada sumber rezeki mereka.

Mereka beritahu ramai pemandu teksi yakin bahawa kerajaan PH akan mengisytihar Uber dan Grab sebagai haram di Malaysia jika mereka menang. Sebab itu, mereka turut membantu berkempen bagi PH dan mencemuh kerajaan BN setiap kali mereka membawa penumpang.

Itu adalah taktik sangat licik PH untuk menipu dan menggunakan pemandu teksi dan meracuni pemikiran sebagai penyebar propaganda anti-kerajaan kerana PH tahu, pemandu teksi berjumpa dengan ramai orang setiap hari.

Saya akui saya dapat lihat ramai rakyat Malaysia senang dengan khidmat e-hailing pada masa itu Ramai pemandu Malaysia turut memperoleh pendapatan tambahan apabila menjadi pemandu Grab atau Uber.

Sebagaimana dilihat di banyak negara, saya buat kesimpulan bahawa adalah agak sukar untuk mengharamkan Uber dan Grab kerana ia hanya memerlukan satu aplikasi telefon pintar.

Ketika itu, saya juga perlu mengimbangi antara keperluan rakyat Malaysia yang mendapat manfaat dari khidmat e-hailing dan keperluan industri teksi.

Untuk itu, saya rasakan perlu ada kesimbangan persaingan bagi semua perkhidmatan. Rancangan kami adalah untuk mengawal selia Uber dan Grab sambil memastikan kerajaan turut menyediakan lebih banyak bantuan kepada pemandu teksi agar mereka dapat turut bersaing secara sihat.

Selain dari bantuan kewangan, kerajaan BN masa saya PM juga berusaha supaya pemandu teksi mendapat permit persendirian dan bukan lagi menyewa permit dari syarikat kroni yang terima beribu permit hasil legasi sebelum pentadbiran saya.

Hari ini, remai pemandu teksi menyesal kerana sedar mereka tertipu. Grab tidak diharamkan sebagaimana mereka harapkan, manakala bantuan khusus untuk pemandu teksi sebagaimana ketika pentadbiran saya turut dihentikan.

Ada kemungkinan fitnah isteri saya pemilik Uber dan Grab ini timbul apabila saya mencadangkan kepada Khazanah Nasional untuk untuk melabur dalam Grab ketika mereka baru bermula kerana saya dapat lihat potensi dalam syarikat ini.

Bagaimanapun, selepas membuat penilaian, Khazanah tidak membuat pelaburan dalam Grab dan saya tidak meneruskan lagi kerana saya menghormati pendirian mereka.

Sudah tentu, Khazanah kesal sekarang kerana syarikat Grab kini sudah bernilai US$11 bilion (RM46 bilion).

Najib Razak Facebook

… ….. ……

http://pakdin.my/tag/grab

(Visited 37 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

85 comments

  1. Andak Rasull

    AKIBAT DENGKI KIANAT, MAKA SANGGUP MEMFITNAH, MENGAMBIL ALIH PENTADBIRAN NEGARA, DAN AKHIR NYA RAKYAT BERTAMBAH MENDERITA, ITUI LAH REGIM MAHAFIRAUN…
    Walau pun lambat penjelasan amat tepat DSN…
    Saya pasti ramai yang terkejut dengan pengumuman Kementerian Kewangan mahu menggantikan bas perantara MRT dan LRT dengan Grab.

    Sebelum PRU14, salah satu fitnah yang disebar oleh mereka yang menyokong PH kononnya isteri saya, Rosmah adalah pemilik Uber dan Grab.

    Oleh itu, jika benar isteri saya pemilik Grab, kenapa PH mahu menggunakan Grab?

    Tuduhan kononnya isteri saya pemilik Grab atau Uber adalah satu lagi fitnah PH untuk menyemarakkan kemarahan orang ramai terhadap saya dan isteri.

    Uber adalah syarikat Amerika Syarikat dan kini bernilai US$72 bilion (RM300 bilion) manakala Grab adalah syarikat tempatan yang dimulakan oleh usahawan muda Malaysia ketika pentadbiran saya.

    Grab yang bermula sebagai ‘My Teksi’ berjaya bersaing dan turut menggantikan Uber di Malaysia dan negara di Asia Tenggara – suatu kebanggaan untuk negara.

    Jika benar isteri saya pengasas dan pemilik Uber dan Grab maka dia adalah usahawan paling berjaya di Malaysia yang turut memahat nama di luar negara! Malangnya, ini tidak benar. isteri saya tiada kena-mengena dengan Uber dan Grab.

    Selepas PRU14, saya sempat bertemu dengan beberapa pemandu teksi. Ada antara mereka meminta maaf kepada saya kerana terperdaya dengan fitnah ini kerana mereka Uber dan Grab yang mencetus saingan kepada sumber rezeki mereka.

    Mereka beritahu ramai pemandu teksi yakin bahawa kerajaan PH akan mengisytihar Uber dan Grab sebagai haram di Malaysia jika mereka menang. Sebab itu, mereka turut membantu berkempen bagi PH dan mencemuh kerajaan BN setiap kali mereka membawa penumpang.

    Itu adalah taktik sangat licik PH untuk menipu dan menggunakan pemandu teksi dan meracuni pemikiran sebagai penyebar propaganda anti-kerajaan kerana PH tahu, pemandu teksi berjumpa dengan ramai orang setiap hari.

    Saya akui saya dapat lihat ramai rakyat Malaysia senang dengan khidmat e-hailing pada masa itu Ramai pemandu Malaysia turut memperoleh pendapatan tambahan apabila menjadi pemandu Grab atau Uber.

    Sebagaimana dilihat di banyak negara, saya buat kesimpulan bahawa adalah agak sukar untuk mengharamkan Uber dan Grab kerana ia hanya memerlukan satu aplikasi telefon pintar.

    Ketika itu, saya juga perlu mengimbangi antara keperluan rakyat Malaysia yang mendapat manfaat dari khidmat e-hailing dan keperluan industri teksi.

    Untuk itu, saya rasakan perlu ada kesimbangan persaingan bagi semua perkhidmatan. Rancangan kami adalah untuk mengawal selia Uber dan Grab sambil memastikan kerajaan turut menyediakan lebih banyak bantuan kepada pemandu teksi agar mereka dapat turut bersaing secara sihat.

    Selain dari bantuan kewangan, kerajaan BN masa saya PM juga berusaha supaya pemandu teksi mendapat permit persendirian dan bukan lagi menyewa permit dari syarikat kroni yang terima beribu permit hasil legasi sebelum pentadbiran saya.

    Hari ini, remai pemandu teksi menyesal kerana sedar mereka tertipu. Grab tidak diharamkan sebagaimana mereka harapkan, manakala bantuan khusus untuk pemandu teksi sebagaimana ketika pentadbiran saya turut dihentikan.

    Ada kemungkinan fitnah isteri saya pemilik Uber dan Grab ini timbul apabila saya mencadangkan kepada Khazanah Nasional untuk untuk melabur dalam Grab ketika mereka baru bermula kerana saya dapat lihat potensi dalam syarikat ini.

    Bagaimanapun, selepas membuat penilaian, Khazanah tidak membuat pelaburan dalam Grab dan saya tidak meneruskan lagi kerana saya menghormati pendirian mereka.

    Sudah tentu, Khazanah kesal sekarang kerana syarikat Grab kini sudah bernilai US$11 bilion (RM46 bilion).

    -DSN-

  2. Iskandar Ahmad

    Ikut rase binasa ikut hati matiiiiii la nk ooiiiii

  3. Hamidah Aziz

    Tu lain kali selidik dulu…cari bukti2 sahih jgn main tuduh je…kn sesal x sudah ..

  4. Diver Maritime

    hahahaha padan gn muke hangpa..nyesal kemudian satu sen tak guna..

  5. Ann Na

    Tk pernah bersyukur..skg bru tau mana elok mana x elok…PADAN MUKA!!!

  6. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    Bullshit stupid dog barking everytime everyday

  7. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    Bullshit stupid dog barking everytime everyday

  8. Demia Mia

    Sedihlah rakyat jelata rata2 kena tipu hidup2,X TERTANGGUNGLAH DOSA KORANG kpd yg difitnah

  9. Achik Bendahara

    Kenapalah mudah sangat tertipu…rasanya pemandu rata rata bekas penjawat awam….x kanlah x boleh bezakan antara realiti dan fantasi..walaupun masa tu ph beria ia berkata itu dan ini..dan sebahagiannya adalah auta dari fakta..klu org kuat ph pun pernah menipu dlm banyak hal..itu pun masih mempercayainya lagi..kini diri tersit antara kerjaya dgn keperluan….

  10. Siti Maryam

    Setuju… kenapa mereka2 yg mengundi ph tak terfikir adakah logiknya segala yg dijanjikan oleh ph

  11. Yahya Hamzah

    HAMPA YG PILIH , HHHAMPA TANGGONG LA .

  12. Lili Isma

    lain kali periksa dulu betul ke tidak..ni tak main percaya jaa…skrg baru nak mengamuk

  13. Mohd Zaimi

    Nabi pesan doh….apabila dtg kpd kamu suatu berita… selidik dahulu sblm ambil tindakan….

  14. Hadi Sud

    Boikot kerajaann turun dijln2 raya maa..

  15. Kulaiman Jj

    REGIME TUN DAPIG ZALIM
    TEKSI APALAGI…SERANGLAH REGIME TUN DAPIG

  16. Syed Hafiz

    Masa bn tak reti bersyukur..tamak haloba smua nk berlebih2..skrg tuhan trnkn bala..yg dkejar xdpt yg dkendong bciciran..org tamak slalu rugi..dasar tak sedar diri..sorg bwk taik naik ke rumah hbs 1 rumah berbau..bala pun cmtu jgk hbs smua kena..biar buta mata jgn buta hati…

  17. Rrd Pencen

    Hj Ahmad Kamal. Ini yg dinamakan hj karpak. Apa yg diutarakan mantan PM berfakta. Jika DSN spin cerita, untuk memuaskan hati, awak pergi hentian teksi dan dengar apa perbualan mereka setiap hari. Jika dulu mereka dgn bangga bercerita tentang atuk 93th dan bercerita buruk tentang DSN. Sekarang ayat yg dituturkan bertukar keadaan. Hanya PANDAI BESI yg tahu kandungan besi

  18. Jama

    Sebenarnya manusia ni x pernah bersyukur apa yg dia dpt akhirnya siapa yg rugi

  19. Nasir Ismail

    dh kamu yg pilih….apa plak bising2….hadap jerrrr….

  20. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    U mother kongkek pig asshole then born u like old bullshit man pig asshole mind set

  21. Roykacak Roykacak

    Bkn pmndu teksi je. …yg lgi bgus…smua rkyt …kna bstu buat dmo tolak pmerinth skrg Ni …yg zalim yg munafiq yg jahil…Penipu yg jdi blacii n Macai kapir

  22. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    U MOTHER FUCKING PIG ASSHOLE THEN BORN U LIKE PIG ASSHOLE MIND SET

  23. Azizon Hanafiah

    Sebab itu apax pun fikir dahulu dan bertanya pada tahu. Jgn percaya melulu saja. Sekarang apa dah jadi.

  24. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad amin, alhamdulillah…may your curses haunts you and family till kingdom come as so promised by Allah swt

  25. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad amin, alhamdulillah…may your curses haunts you and family till kingdom come as so promised by Allah swt

  26. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    If u dont like pakdin site better u go to hell and dont be a stupid rubbish..mybe u old man very clever but u comment too bullshit and look u stupid dog barking everytime everyday..

  27. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad let the readers judge. If you think you are clever and not stupid, its ok to me, you can have it. Please grow up and do not get carried away. As Tun M said it does not hurt.

  28. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad let the readers judge. If you think you are clever and not stupid, its ok to me, you can have it. Please grow up and do not get carried away. As Tun M said it does not hurt.

  29. Wang Pau Wang

    Salah pangkah dpt taik..ni la driver2 pangkah..siap letak bendera ph kt kete masing2..skrg rasalah..

  30. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad how about you? Are you religious?

  31. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad how about you? Are you religious?

  32. Kanda Ku

    Baru tau langit tinggi rendah… Kerajan Dulu… Da bagi tau… berbuih buih mulut.. Xmau dengaq… Undi juga Pakatan Haprak… Hadap ja la 5 tahun kdepan .. Nasi sudah jadi buuburr broo

  33. Sharene Sha

    dah terlewat peyesalan tiada gunanya Lagi.macai2 ph

  34. Sharene Sha

    terima padahnya nak sangat tukar kerajaan baru..

  35. Sharene Sha

    menanggis meyesal tiada gunanya Lagi kerajaan baru.happakkkkk

  36. Sharene Sha

    konon nak tunjuk kuasa anak2 muda.dsnr penyamun perompak pembunoh makan dyit rakyat 1mdb.fitnah bertalu2 pada dsnr.pecaya tanpa berfikir undi PH.peyesalan tiada gunanya Lagi.TERBAIK DSNR.BERJIWA RAKYAT.terlalu ramai rakyat mengeloh.DSNR BAIK BAGUS..baru rakyak tersedar singkirkan DSNR.

  37. Sharene Sha

    konon nak tunjuk kuasa anak2 muda.dsnr penyamun perompak pembunoh makan dyit rakyat 1mdb.fitnah bertalu2 pada dsnr.pecaya tanpa berfikir undi PH.peyesalan tiada gunanya Lagi.TERBAIK DSNR.BERJIWA RAKYAT.terlalu ramai rakyat mengeloh.DSNR BAIK BAGUS..baru rakyak tersedar singkirkan DSNR.

  38. Sharene Sha

    konon nak tunjuk kuasa anak2 muda.dsnr penyamun perompak pembunoh makan dyit rakyat 1mdb.fitnah bertalu2 pada dsnr.pecaya tanpa berfikir undi PH.peyesalan tiada gunanya Lagi.TERBAIK DSNR.BERJIWA RAKYAT.terlalu ramai rakyat mengeloh.DSNR BAIK BAGUS..baru rakyak tersedar singkirkan DSNR.

  39. Sharene Sha

    dunia tak gila orang2 disekeliling yang gila.ph

  40. Abifaisal Ibn Hj Abdhamid

    Kufur nikmat dn lbh percaya pd fitnah..x bersubahat buat dosa ke..mesti hidup xtenteram kn skrg

  41. Mohd Haris

    Bila fitnah menjadi santapan mereka..

  42. Insan Sepi

    Achik Bendahara klu bodoh x kemana…camtu agak nya

  43. Mohamad Yasin Ismail

    Klau lah betul grab tuan punya ada kaitan dgn pemerintah terdahulu dah lama ia d haramkan, tapi nampaknya pemerintah skrg bersungguh2 utk mempertahankan dgn macam2 kemudahan yng dia bagi. Tapi dulu sebelum pru 14 ramai juga JP2 yng termakan dgn dakyah dari PH. Menyesal pun tak guna daaaaah.

  44. Raffah G Abbe

    Apabila manis terus saja ditelan dan pahit terus saja dibuang…akal ada tp tk nk berfikir panjang

  45. Kaseh Nur

    aku dh ckp jgn monyet jgn mkn buah tu..
    tp monyet kata..
    aku nk jugak aku nk jugak buah tu…
    nasib kau lh monyet..degil sgt

  46. Haslizi Gee

    Menyesal dahulu pendapatan menyesal kemudian tiada gunanya..pepatah melayu kata.

  47. Aija Wahab

    Teruskan jer lah hidup tu sebagai dreber taxi.. nak nyesal pun tak guna… Hidup kalu kufur nikmat… tu lah balasannya….

  48. Zul Jaffar

    tiada lagi kata2 lain kecuali…’ padam muka…….’. akibat salah pangkah merana hidupnya

  49. Nordin Mohd Noor

    Orang yg tamak selalu rugi…

    Bagi betis nak paha…

    Ujan emas dari PH
    ujan batu atas kepala sendiri

    naaib lah labu

  50. Nordin Mohd Noor

    kerajaan penipu lahir dari pengundi yg bangang n tamak

  51. Mohd Noor Firdaus Othman

    sebelum pru dah di beritahu…pakatan harapan tu..yg berkuasa Dap..objektifnye nak jahanamkan melayu…nak kuasai malaysia.tak nak dengar.skang tak guna menyesal

  52. Pujangga Setia

    Suka makan fitnah…ada otak x boleh fikir….apa nak sesalkan lagi…

  53. Salvatore Gravano

    Padan muka drver teksi…jenis bangang

  54. Zulhusni Bin Ushman

    Grab ngan Uber ya pemilik persendirian, 2 2 company USA….mun Rosmah owner nya, mksd nya company local lh bkn USA

  55. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad why I cant comment BN fb? I am still umno member

  56. Tengku Jack

    telan la selama mana boleh, kalau dah x boleh turun la dijalanan

  57. Pahlawan Melayu

    Xapa lah DRM dan DSN, fitnah yg dibuat keatas kamu itu, akan ditayangkan dihadapan Allah.. Kamu tuntutlah di Akhirat nanti. Biarlah kamu diaibdan dimalukan didunia ini, sehingga sehina2nya diperlakukan kpd kamu, tapi yakinlah, Allah Maha mendegar dan malaikat tidak pernah tidur dan lalai…
    Sabar lah wahai DSN dan DRM, mudah2an rakyaat yang miskin tetap mengenangkan jasa mu.

  58. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad next time dont ever belittle others. Do not mentioned other peoples mother and family members and use profanities in this stupid fb postings. Please behave young man. Btw are you married?

  59. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad next time dont ever belittle others. Do not mentioned other peoples mother and family members and use profanities in this stupid fb postings. Please behave young man. Btw are you married?

  60. Achmad Achmad

    Hj Ahmad Kamal
    Why u still barking..u waste more time..better u go to mosquelaa..

  61. Hj Ahmad Kamal

    Achmad Achmad be careful young man. You are being watched.

  62. Azila Ila Azila

    manifesto ph hanya omongan kosong..pengundi x fikir panjang hanya memikirkan keuntungan semata2 seperti orang tamak haloba…akhirnya rugi..benar kata pepatah org tamak selalu rugi..

  63. Pandak Nizam

    nk habiskan 5 tahun ni xtau lh mcm mn nk hadap..kerajaan bertukar xpa asalkan jangan kacau periuk nasi..sapa sapa yg skrg keja dh stabil jgn cuba guba nk cari keja lain sengsara anak bini nnti..ekonomi lembab sgt sgt projek xda oder pon xda apa mcm mau mkn

  64. Rais Rina

    Sedapkan dapat rasa kencing paling manis.mati la kamu sana sudah la tak tau bersyukur di bantu malah cekik darah penumpang lagi.tunggu la datuk Anwar jadi PM ini mesti kencingnya manis lemak berkrim.