27.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 24, 2020

Pembahagian Kerusi, Penentuan Calon BN Hampir Selesai – PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersalaman dengan Presiden MCA yang juga Naib Pengerusi BN Datuk Seri Dr Chua Soi Lek selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Menara Datuk Onn PWTC
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersalaman dengan Presiden MCA yang juga Naib Pengerusi BN Datuk Seri Dr Chua Soi Lek selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) di Menara Datuk Onn PWTC

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) hampir selesai membuat pembahagian kerusi dan memutuskan calon untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Beliau yang juga pengerusi BN berkata, parti itu juga sedang memberi tumpuan terhadap kesiapsiagaan menghadapi pilihan raya umum.

“Kita memberi tumpuan kepada kesiapsiagaan pilihan raya…seperti mana kita sedia maklum masanya akan tiba tidak lama lagi untuk mengadakan pilihan raya umum.

“Semua parti komponen Barisan Nasional telah diberi panduan yang jelas dan kita akan tentukan beberapa perkara…soal pembahagian kerusi antara parti komponen Barisan Nasional hampir selesai.

“Begitu juga dalam soal penentuan calon-calon sebahagian besar telah pun diputuskan,” katanya kepada para pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi BN dekat sini, Khamis malam.

Najib berkata dari segi pemilihan calon, penelitian mendalam perlu diberikan bagi memastikan pilihan calon yang dibuat adalah tepat.

Katanya, calon BN yang akan bertanding bukan sahaja dilihat dari segi kebolehannya tetapi juga dari segi penerimaan penduduk di mana calon berkenaan bertanding.

Mengenai kemungkinan calon akan diumumkan lebih awal, Najib berkata perkara itu akan ditentukan kemudian kerana ia masih dalam perbincangan.

“Kita akan tentukan dan nanti…kita akan maklumkan dengan melihat beberapa pandangan. Kita bincang tapi kita belum buat keputusan lagi,” katanya.

Najib menambah, setakat ini sokongan rakyat terhadap BN dilihat semakin meningkat tetapi BN tidak boleh terlalu selesa dengan keadaan ini.

Ini kerana, katanya, dalam pilihan raya terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi keputusan pengundi.

“Kita tak mahu bersikap terlalu selesa atau yakin seolah-olah tidak ada apa yang menggugat kita.

“Saya harap kita dapat gandakan usaha dan terus beri semangat serta keyakinan terhadap jentera BN,” katanya.

Diminta mengulas mengenai tarikh pembubaran Parlimen dan pembubaran Dun Johor pada 21 Mac ini sebagaimana yang dianalisis oleh pihak media, Najib menjawab: “Ya saya tahu. Tak apalah Dun Johor (bubar) Dun Johorlah…Parlimen…Parlimenlah.”


Berita Berkaitan

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Kamulah punca sistem negara ini rosak, kata Ramkarpal kepada Mahathir

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dari DAP Ramkarpal Singh menyatakan kekesalannya bekerjasama dengan Dr Mahathir...

Azmin dan Hamzah Zainudin katak lompat yang gila kuasa, kata MT Umno

Anggota Majlis Tertinggi Umno menyindir dua pemimpin kanan Bersatu, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,355PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan