26.7 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

PEMBANGKANG POLITIKKAN UNDANG-UNDANG CUKAI BARU BADAN-BADAN AGAMA

20170108-cukai-badan-agama-lhdn

Parlimen baru-baru ini meluluskan pindaan kepada undang-undang cukai pendapatan menghendaki semua institusi atau organisasi agama layak mendapat pengecualian cukai dengan syarat pendapatan mereka adalah daripada sumbangan dan bertujuan untuk aktiviti keagamaan.

Beberapa pihak kemudian mempolitikkan perkara ini dengan dua tuduhan utama.

1) Sasaran rang undang-undang hanya badan-badan agama bukan Islam – tidak kepada Islam.

Beberapa pihak yang tidak sepatutnya melenting termasuk DAP Teresa Kok, Borneo Post, Persidangan Bishops Katolik, Majlis Gereja-Gereja Malaysia, Majlis Gereja Sabah dan Persekutuan Kristian Malaysia – menuduh ianya adalah diskriminasi sesuatu agama terhadap yang lain .


Ini tidak benar – seperti yang dilaporkan. Pakar-pakar cukai berkata undang-undang yang dipinda bagi mengenakan cukai terhadap pertubuhan agama akan melibat kepada kedua-dua kumpulan Islam dan bukan Islam, menyangkal dakwaan bahawa badan-badan Islam boleh terlepas.

Presiden Chartered Tax Institute of Malaysia juga berkata peruntukan Akta Cukai Pendapatan tidak membezakan antara Islam dan badan-badan bukan Islam.

http://www.heraldmalaysia.com/news/lhdn-undang-undang-cukai-baru-badan-badan-agama-untuk-menjernihkan-kekeliruan/34104/7

2) Rang undang-undang adalah satu percubaan yang terdesak oleh Kerajaan untuk mendapatkan lebih banyak wang.

Sekali lagi, ini adalah tidak benar kerana jumlah yang akan diperolehi adalah sangat sedikit.

Seperti yang telah dijelaskan banyak kali sebelum ini oleh Kerajaan, tujuannya adalah untuk mengelakkan penyalahgunaan badan-badan agama atau khairat yang ditubuhkan untuk tujuan mebgelak cukai, pengubahan wang haram oleh penjenayah dan pembiayaan keganasan.


Terdapat kes-kes di mana badan-badan agama tertentu mempunyai hubungan rapat dengan penjenayah.

Dan yang lebih membimbangkan, Laporan OECD pada Penyalahgunaan Sumbangan Kebajikan untuk Pengubahan Wang Haram dan pengelakan cukai “juga melaporkan bahawa badan amal tertentu yang dikaitkan dengan pembiayaan jenayah atau keganasan.
https://www.oecd.org/tax/exchange-of-tax-information/42232037.pdf

Menurut Laporan Negara 2007 Jabatan Negara AS terhadap Keganasan, pertubuhan-pertubuhan pengganas sedang membina hubungan yang lebih rapat dengan organisasi jenayah untuk membiayai operasi. badan amal palsu adalah satu kaedah tradisional sumbangan individu untuk kumpulan pengganas.

Unit Pembiayaan Pengganas Seksyen Counterterrorism Jabatan Kehakiman (DOJ) telah mengetuai pelbagai agensi termasuk IRS Amerika Syarikat dalam usaha untuk menyiasat dan mendakwa entiti amal yang terlibat dalam menyediakan sokongan untuk pengganas

Kerajaan Australia juga melaporkan bahawa salah guna NGO oleh entiti pengganas, dan dalam sumbangan amal khususnya, telah menjadi amalan yang lama digunakan – termasuk oleh Irish Republican Army, Hamas, Hizbullah dan LTTE.


Pemantauan badan amal dan NGO yang menjadi tumpuan pembiayaan memerangi keganasan.
http://www.guernseyregistry.com/CHttpHandler.ashx?id=88672&p=

Sebagai yang dimaklumkan oleh kerajaan: “Jika anda adalah badan amal yang sah atau badan agama, tidak ada apa-apa untuk dubimbangkan dan anda akan kekal dikecualikan daripada membayar cukai”.

Walau bagaimanapun, seperti masa telah berubah, ia adalah penting bahawa demi kepentingan dan keselamatan semua orang, badan-badan agama dan badan amal juga perlu tertakluk kepada pemantauan dan penelitian yang lebih luas – sama seperti ia telah di laksanakan diseluruh dunia.

Kerajaan ini memberikan pengecualian cukai dan kebebasan untuk beroperasi. Sebagai balasan, meminta untuk membuktikan bahawa apa yang diterima benar-benar telah dibelanjakan untuk kerja-kerja amal, itu sahaja- terutamanya jika ia adalah atas nama keadilan dan keselamatan semua orang.

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan