25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Pembangkang tak sertai HIMPUN – Perhimpunan Sejuta Umat Islam selamat akidah tak untungkan parti

Mereka kena menjaga hati rakan karin DAP dalam Pakatan dan sebahagian besar ahli PKR yang bukan beragama Islam.

KUALA LUMPUR: Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak akan menyertai Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) Sabtu ini di Stadium Shah Alam.

Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan itu dibuat selepas mengadakan mesyuarat semalam dan semua anggota pembangkang sebulat suara mendapati ia tidak akan memberi hasil yang positif kepada parti berkenaan.

PKR bimbang penyertaannya dalam HIMPUN kelak akan dipergunakan dan diperalatkan oleh pihak tertentu terutama daripada beberapa parti politik arus perdana, katanya pada sidang media di lobi Parlimen, semalam.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, PAS turut mengikut langkah PKR dengan tidak menyertai himpunan itu.

PKR tidak mahu menimbulkan kegelisahan dan kecurigaan di antara agama dan kaum lain akibat penyertaannya dalam perhimpunan yang dijangka akan dihadiri seramai sejuta umat Islam di stadium itu, katanya.

Perhimpunan yang bertemakan Selamatkan Akidah itu anjuran bersama badan bukan kerajaan (NGO), NGO Islam, institusi pendidikan, warga korporat, kelab sukan dan riadah, persatuan seni mempertahankan diri, pasukan beruniform, kelab belia, ahli jawatankuasa masjid dan surau, tenaga guru dan beberapa lain-lain badan.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri tidak masuk campur dalam HIMPUN kerana ia dianjurkan oleh NGO.
Bagaimanapun, katanya, pada hari yang sama kerajaan negeri menganjurkan karnival anak muda membabitkan mahasiswa di seluruh negara di Stadium Malawati yang terletak bersebelahan dengan Stadium Shah Alam.

Katanya, program itu sudah dirancang lebih awal serta tiada kaitan dengan perhimpunan itu.

PAS Selangor juga tidak akan menyertai HIMPUN selaras dengan keputusan PAS Pusat.

Pesuruhjayanya, Dr Abdul Rani Osman berkata, perhimpunan berkenaan anjuran NGO dan tidak wajar parti politik seperti PAS untuk menyertainya.

Kita sudah mendapat arahan daripada pimpinan tertinggi PAS pada peringkat Pusat dan kita akur dengan arahan untuk tidak sertai perhimpunan.

Bagaimanapun, kita tidak menyekat mana-mana ahli parti untuk menghadiri perhimpunan itu atas atas kapasiti peribadi atau pembabitan mereka dengan mana-mana NGO, katanya ketika dihubungi di sini.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan