Saturday - July 31, 2021 @ 03:33
POLITIKPemuda MCA Lulus 16 Resolusi

Pemuda MCA Lulus 16 Resolusi

Perhimpunan Agung Pergerakan Pemuda MCA di sini, Sabtu telah meluluskan 16 resolusi yang antara lain meminta supaya kegiatan berbentuk ekstremis ditolak rakyat dan menghukum sekeras-kerasnya golongan yang sengaja mengakibatkan huru-hara dalam negara.

Resolusi itu yang merangkumi bidang hal ehwal parti, politik, ekonomi, pendidikan, sosial dan hal ehwal kerajaan diluluskan sebulat suara oleh 721 anggota perwakilan.

Resolusi politik antaranya mempertahankan sepenuhnya pentadbiran berteraskanPerlembagaan Persekutuan selain mengkritik sekeras-kerasnya DAP yang masih tidakmemberi sebarang respon terhadap kesungguhan parti sekutunya, PAS, untukmelaksanakan hukum hudud.

Dalam pada itu, mereka turut menyokong penuh program transformasi di bawahkepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan menyeru rakyat memilih.

Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang jika mahu program itu diteruskan.

Resolusi ekonomi pula meminta kerajaan memperuntukkan lebih banyak pinjaman faedah rendah kepada peniaga dan pengusaha industri kecil dan sederhana serta memberikan subsisi kepada golongan belia bagi membantu mereka membeli rumah dan kenderaan pertama.

Di bawah bidang pendidikan pula, perwakilan melahirkan harapan supaya pandangan masyarakat Cina diambil kira dalam perancangan Pelan Tindakan Pendidikan bagi memastikan pendidikan pelbagai aliran mendapat jaminan dan ruang perkembangannya.

Dalam pada itu, mereka turut menyambut baik penubuhan Sekolah Menengah Chong Hwa Kuantan dan menyeru komuniti Cina untuk memandang penubuhannya secara positif selain mengumumkan setiap peringkat Pemuda MCA akan membantu mencapai sasaran kutipan derma RM1juta bagi pembinaannya.

Selain itu, perwakilan juga mencadangkan agar Polis Diraja Malaysia (PDRM)memperkasakan Jabatan Siasatan Jenayah serta menggerakkan Pasukan SimpananPersekutuan dan Pasukan Gerak Am untuk terlibat sama dalam aktiviti rondaan bitdan banteras jenayah secara menyeluruh.

 

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here