Pencemaran Toksik: Belum sampai tahap membunuh?

Malam tadi adalah waktu untuk aku sekeluarga bergegas keluar dari daerah Pasir Gudang ini. Harus pantas.

Seriuslah kes ini. Pencemaran kimia yang melibatkan gas Cyanide bukan biasa biasa boss!

Dahulu ketika Perang Dunia I, gas Cyanide digunakan sebagai senjata kimia bermula dari tahun 1916 sehingga 1918.

Kemudian pada Perang Dunia II, pihak Nazi Jerman gunakan gas ini untuk buat pembunuhan manusia beramai ramai (genocide) yang dipanggil Final Solution.

Para pegawai atasan dan pengintip mereka pun dibekalkan dengan tiub kaca berbentuk pil mengandungi cecair Cyanide yang mesti digunakan bila mereka ditawan oleh pihak musuh.

Masukkan dalam mulut dan gigit untuk patahkan tiub kaca itu. Mati terus serta merta. Terkilan pihak Tentera Berikat (baca: musuh) nak korek rahsia daripada mereka. Haa macam itulah.

Bagi aku yang pernah study Kejuruteraan Kimia dulu, perkataan “Acrylonitrile” bukanlah pertama kali aku dengar. Projek final year kami pun ada yang buat plant (kilang) bahan kimia ini.

Sisa buangan daripada penghasilan Acrylonitrile inilah datangnya si Cyanide tu.

Kalau hangpa nak tahu inilah komponen utama dalam bahan kimia yang dibuang dalam Sungai Kim Kim, Pasir Gudang.

Gila betul kan siapa yang buang ini?

Nak bagitau sifat gas Cyanide ini pula, ia akan menghalang sel darah membawa oksigen dalam badan.

Tambahan pula ia lebih ringan daripada udara maka sangat cepat menyebar.

Kesan dari terhidu gas kimia ini bukan sahaja akan nampak dalam masa sekarang, malah dalam tempoh 2 hingga 5 tahun akan datang weihhh.

Ia boleh jadi penyebab utama kepada kanser paru-paru (lung cancer).

Sahabat warga Pasir Gudang,

Aku rayu kalian keluarlah dari kawasan bencana ini. Pergi ke daerah lain yang lebih selamat. Buat sementara waktu sahaja.

Ini bukanlah kes biasa seperti banjir kerana ia adalah melibatkan udara yang pasti kita sedut untuk bernafas dan kita tak nampak dan bau gas ini.

Senang nak bagi faham macam ini:

Kalian anggaplah macam sebiji bom nuklear dah meletup kat Pasir Gudang, dah tu nak tunggu apa lagi?

Semoga Allah lindungi kita semua dari bencana ini.

Sebarkan agar semua ambil tindakan segera demi keselamatan bersama.

Oleh: Zulkhairie Khodir,

#prayforpasirgudang.

http://pakdin.my/tag/pencemaran-toksik

Pasukan Khas ATM membantu mangsa pencemaran
https://pakdin.my/pasukan-khas-atm-membantu-mangsa-pencemaran/


Comments (31)

  1. RM NaZir Mar 14, 2019 @ 22:29
  2. Ali Saari Mar 14, 2019 @ 22:46
  3. Razali Abd Rahman Mar 14, 2019 @ 22:53
  4. Yap Ah Loi Mar 14, 2019 @ 23:31
  5. Sabar Je Mar 14, 2019 @ 23:44
  6. Zulkifli Zul Mar 15, 2019 @ 0:01
  7. Syafiq Sari Mar 15, 2019 @ 0:04
  8. Mohd Beckham Mar 15, 2019 @ 1:13
  9. لمبايوڠ سنجا Mar 15, 2019 @ 2:19
  10. Adzhari Sipin Mar 15, 2019 @ 7:28
  11. S S MahendraRao Rawang Mar 15, 2019 @ 7:49
  12. Mat Yusoff Ibrahim Mar 15, 2019 @ 8:16
  13. Che Wan Muhamad Shukri Mar 15, 2019 @ 9:22
  14. Che Wan Muhamad Shukri Mar 15, 2019 @ 9:24
  15. Mohsir Aman Mar 15, 2019 @ 9:38
  16. Bahtiar Mean Mar 15, 2019 @ 10:27
  17. Mohd Gee Mar 15, 2019 @ 11:12
  18. Jebat Steng Mar 15, 2019 @ 11:15
  19. Kerana Kau Mar 15, 2019 @ 11:17
  20. Noor Asmah Salleh Mar 15, 2019 @ 11:18
  21. Hanini Suhaila Hamsan Mar 15, 2019 @ 11:25
  22. Ever Green Mar 15, 2019 @ 11:27
  23. Azalan Yusoff Mar 15, 2019 @ 11:32
  24. Are Chan Quzaimi Mar 15, 2019 @ 11:35
  25. Mat Zul Mar 15, 2019 @ 11:42
  26. Abdul Rahman Mar 15, 2019 @ 12:17
  27. Ramli Ishak Mar 15, 2019 @ 12:37
  28. Keyrol Keyrol Mar 15, 2019 @ 12:43
  29. Fazli Fazly Mar 15, 2019 @ 12:55
  30. Abdull Apdul Mar 15, 2019 @ 17:02
  31. Mohamad Bin Mohd Zain Mar 16, 2019 @ 22:54

Leave a Reply