Sunday - July 25, 2021 @ 19:46
NASIONALSABAH#CerobohSabah: 5 Polis Terbunuh, 2 Penjenayah Ditembak Mati - KPN

#CerobohSabah: 5 Polis Terbunuh, 2 Penjenayah Ditembak Mati – KPN

Several villagers rushing to leave the area.
Sebahagian pendudu bergegas meninggalkan penempatan mereka.

LAHAD DATU: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan lima anggota polis terbunuh dalam kejadian tembakan di Semporna pada Sabtu malam.

Selain itu menurut Ismail dua penjenayah turut ditembak mati ketika serbuan berkenaan.

Bercakap kepada pemberita di sini pada Ahad, Ismail berkata selain memantau kumpulan penjenayah di Semporna, polis juga turut memburu satu lagi kumpulan bersenjata di Kunak, iaitu kira-kira 70km dari Semporna.

Tambah Ismail, polis turut menahan tiga penceroboh bersenjata dari Selatan Filipina di Kampung Tanduo, semalam ketika cuba keluar daripada kepungan pihak berkuasa.

Katanya lagi, penceroboh di Semporna dan Kunak berpakaian seragam tentera.

Sementara itu Bernama melaporkan bahawa kelima-lima anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Semporna itu ditugas untuk menjalankan siasatan di kampung berkenaan berikutan polis mendapat maklumat mengenai sekumpulan lelaki bersenjata di kampung itu.

Ismail berkata anggota polis itu ditembak semasa menuju ke sebuah premis di kampung berkenaan dan mereka membalas tembakan untuk mempertahankan diri.

Menurut Ismail lagi, polis juga sedang menyiasat sama ada kumpulan bersenjata itu mempunyai kaitan dengan lebih 150 orang kumpulan penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo, Lahad Datu, yang terletak kira-kira 150 kilometer dari Semporna.

Bagaimanapun Ismail berkata identiti pegawai dan anggota polis yang terkorban di Semporna itu akan dimaklumkan kemudian.

Sementara itu, Ismail berkata polis mengesan sekumpulan 10 lelaki dengan tiga daripada mereka bersenjata api di Kampung Lomalong dan Kampung Dasar Lama, Kunak, kira-kira 60 km dari sini, pada pukul 10 malam Sabtu.

“Sehingga kini polis sedang menjejaki pergerakan dan tujuan kumpulan itu,” katanya.

 

Residents from Kampung Seri Jaya Siminul are fleeing the village following the overnight clash.
Penduduk dari Kampung Seri Jaya Siminul keluar meninggalkan kampung akibat insiden tembak menembak.

perkampungan siminul

Kampung Seri Jaya Siminul

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here