28.1 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

Pendapatan industri pelancongan catat peningkatan

vmy-2014

Pendapatan indsutri pelancongan mencatatkan peningkatan 7.2 peratus dengan nilai RM103.3 bilion tahun lalu dalam menjana ekonomi Malaysia kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, dari perspektif makro pula, industri pelancongan berjaya mencatatkan 12.5 peratus di dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga menyaksikan sebanyak 2.1 juta peluang pekerjaan diberikan yang menyumbang kepada 16.4 peratus jumlah pekerjaan pada 2012.

“Dengan hasil impak terbaik pelancongan tadi, saya amat berharap ia menjadi motivasi dan seruan kepada kita semua untuk memberikan yang hebat kepada semua pelancong yang melawat negara kita semasa program Tahun Melawat Malaysia 2014 (VMY2014).

“Untuk mencapai keinginan ini, kita harus bertanyakan kepada diri kita adakah kita sudah bersedia untuk menjadi penganjur hebat dan mesra pelancong?

“Adakah kita sudah bersedia untuk memberikan produk-produk inovatif dan baharu yang memberikan kemudahan terbaik kepada pelancong?

“Adakah kita bersedia untuk memperbaiki dan memberikan perkhidmatan kualiti tinggi dan adakah kita bersedia untuk meningkatkan kolaborasi dalam wawasan untuk meletakkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan terkemuka dunia?

“Jawapan bagi semua pertanyaan tadi perlulah ‘Ya’,” katanya.


Beliau berkata demikian pada ucapan perasmian VMY2014 di Dataran Merdeka di sini malam tadi.

Turut hadir isteri beliau, Puan Sri Norainee Abdul Rahman; Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Nazri Tan Sri Aziz.

Muhyiddin turut berkata, sebagai rakyat Malaysia yang berbilang kaum, bangsa, budaya dan tradisi perlulah menghormati pelancong yang menjadikan Malaysia sebagai negara yang mereka lawati.

“Sebagai rakyat Malaysia, setiap dari kita mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pelancong asing diraikan dengan rasa hormat dan budi bahasa.

“Menjadi penganjur terbaik akan mencerminkan budaya dan tradisi kita,” katanya.

Malah tambah Muhyiddin, kita mampu menjadi penganjur yang hebat hanya dengan mengutarakan ‘Hello’, ‘Welcome to Malaysia’ sehinggalah ke ‘Can I help you with your luggage’ dan memberikan maklumat tepat kepada mereka mengenai pelbagai tempat menarik yang ada di negara ini,” katanya.

 

Berita Berkaitan

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...