Pengalaman bekerja dengan Dato Seri Najib Razak

Kalau tidak silap saya, tahunnya 2017.
DSN mengadakan lawatan kerja ke Tokyo, Jepun, di jemput oleh Perdana Menteri negara itu. Tujuan mereka menjemput DSN adalah untuk melobi Malaysia agar membeli keretapi high-speed dari Jepun.

- Advertisement -

Pada pagi terakhir , seperti lazimnya, saya sebagai pegawai khas bahagian Ekonomi masuk ke bilek penginapan beliau dan brief beliau tentang event-event berkaitan ekonomi pada hari itu.

Beliau kemudian bertanya, “What are the import and export numbers for Malaysia and Japan and what are the total amount of Japanese investments in Malaysia and Malaysia in Japan?”

Kantoi.
Saya tak tahu.
Nak buat macam mana? Mengaku jerlahh dan jawab,
“Sir, I am sorry I do not know but I will get them for you.”

Sejurus itu, DSN keluar ada meeting resmi (bukan meeting melibatkan ekonomi) dan saya sudah alert polis yang jaga di pintu lif, kalau PM naik, call saya.

Puas laa dalam masa 2-3 jam tu semasa DSN ada meeting di luar, saya hafal angka-angka statistik tadi. Macamkan nak hafal doa!

PM pun balik ke hotel dan saya dapat call, “Datuk Seri dah sampai.”
Saya pun tunggu di koridor menuju ke bileknya.

PM nampak saya dan angguk.

Saya pun pergi rapat dan sambil kami berdua berjalan, saya maklumkan beliau angka-angka statistik tadi. Lepas tu, DSN terus masuk ke bilek. Satu helai nota pun dia tak mintak. DSN hanya dengar kat telinga dia sahaja.

Saya balik ke bilek saya. Berpeluhhhhh. Mana tak.. setiap angka statistik itu ada 5-6 digit!
Acara terakhir pada hari itu adalah sidang dengan para ahli media Malaysia di salah satu “function room” di hotel tersebut.

DSN masuk dan terus ke podium. Saya duduk ceruk hujung mana entah di function room itu.

DSN pun bukak cerita tentang perjumpaan beliau dengan PM Jepun dan lain-lain perkara.

Dekat nak hujung-hujung persidangan itu, DSN berkata (more or less), off the cuff tanpa nota.

“Tahap pelaburan di antara kedua negara adalah amat baik”.

Dan beliau menyebut kesemua angka-angka statistik yang saya maklumkan secara lisan lebih-kurang 4-5 jam sebelum.

Subhanallah, memang saya ternganga.

Kalau saya di tanya balik, saya rasa saya pun dah lupa!

Itulah salah satu kehebatan Datuk Seri Najib, sekali dengar dia boleh ingat. Don’t play-play.

🌹🌹May Allah protect him always, Insya Allah. Amiin. 🌹🌹

Seperti yg diceritakan oleh;
Saiful Bahari Baharom
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216873653087612&id=1053139405

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

Nga Letak Jawatan Timbalan Speaker

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming mengumumkan meletak jawatan serta-merta bermula hari ini. Beliau berkata, ia sejajar prinsipnya hanya akan berkhidmat kepada kerajaan yang...

Nga Letak Jawatan Timbalan Speaker

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming mengumumkan meletak jawatan serta-merta bermula hari ini. Beliau berkata, ia sejajar prinsipnya hanya akan berkhidmat kepada kerajaan yang...

PN Berjaya Gugurkan Speaker Dewan Rakyat

Kejayaan usul menggugurkan speaker Dewan Rakyat hari ini dianggap sebagai tanda kejayaan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendapat sokongan daripada majoriti ahli parlimen. Ini...

[Video] Dewan Rakyat: Khalid Samad Dihalau Oleh Art Harun

Keputusan ‘panas’ pertama Yang Dipertua Dewan Rakyat (Speaker) baharu, Azhar Azizan Harun ketika menaiki kerusi petang ini ialah mengarahkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid...

[Video] Dr Mahathir “Dimandikan” dalam Sidang Dewan Rakyat

Panas !!! situasi dalam Dewan Rakyat dimana ahli Parlimen kerajaan mula menyalahkan Tun Dr. Mahathir dengan apa yang berlaku dalam senario politik sekarang. Arau,...

Umno-PAS Giat Bermesyuarat Membincang PRU15

Muafakat Nasional – iaitu kerjasama antara Umno dan PAS – ketika ini dilihat sedang rancak bermesyuarat antaranya bagi membincangkan PRU ke-15 dan kedudukan mereka...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

01:00:37
Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.