28.9 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

Pengetahuan pembangkang tentang ekonomi cetek

tok pa

Dakwaan pembangkang yang kononnya ekonomi negara sedang dilanda krisis adalah keterlaluan dan tidak bertanggungjawab.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata tuduhan tidak berasas pihak pembangkang yang menyamakan keadaan ekonomi negara sekarang seperti sama dengan keadaan krisis ekonomi negara ketika 1997/1998, adalah tidak berdasarkan fakta dan kajian yang mendalam.

“Seharusnya dalam hal-hal yang berkaitan dengan isu-isu pokok seperti ekonomi negara, hubungan kaum dan agama, kita harus ada pandangan yang hampir sama.

“Dalam hal ini, jelas pembangkang cuba untuk menjejaskan keyakinan rakyat Malaysia dan masyarakat antarabangsa terhadap masa depan ekonomi Malaysia. Ini adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab,” kata beliau kepada pemberita Malaysia di luar sidang Forum Ekonomi Dunia (WEF).

Menyifatkan keadaan sekarang sebagai ‘cabaran’ kepada ekonomi negara, beliau berkata keadaan hari ini jauh berbeza daripada apa yang berlaku ketika 1997/1998.

“Kita akui bahawa nilai mata wang kita turun sekitar 10 hingga 11 peratus (ketika ini) tapi dahulu, nilai mata wang daripada RM2.50 jatuh sehingga hampir RM5 berbanding dolar Amerika Syarikat.

“Dulu rizab kita turun mendadak, sekarang masih sekitar US$100 bilion. Dulu bank kita menghadapi masalah besar, hari ini bank tidak mempunyai masalah besar, malah semua bank di Malaysia berada dalam keadaan kukuh dengan rizab dan kecairan amat tinggi,” katanya.


Pada Selasa, Perdana Menteri Datuk Seri Najib menegaskan bahawa kedudukan ekonomi negara bukan dalam krisis.

Najib, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan beberapa langkah proaktif dalam usaha kerajaan untuk memastikan pertumbuhan, pembangunan dan sasaran defisit fiskal Malaysia yang berterusan meskipun menghadapi berlaku perubahan mendadak dalam landskap ekonomi global.

Mustapa berkata langkah-langkah yang diumumkan itu bukanlah sesuatu yang diputuskan dengan terburu-buru, tetapi diambil setelah kajian mendalam dan terperinci dilakukan kira-kira sebulan oleh kementerian dan agensi berkaitan, termasuk Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia dan Unit Perancang Ekonomi.

“Penjelasan yang telah dibuat oleh Perdana Menteri itu mengambil kira perubahan terkini dan yang penting, kerajaan mengambil masa untuk meneliti dan mengkaji dengan terperinci akan perubahan-perubahan yang perlu dilakukan dalam dasar ekonomi negara serta memastikan kedudukan kewangan negara terus kukuh,” kata Mustapa.

Ketika ditanya sama ada sentimen pelabur terjejas akibat persepsi negatif pihak pembangkang, Mustapa berkata keyakinan pelabur terhadap ekonomi negara dilihat masih kukuh berdasarkan pertumbuhan pelaburan yang menggalakkan.

Oleh demikian, beliau berkata pengumuman Najib adalah realistik dalam mempersiapkan negara dalam menghadapi cabaran semasa ekonomi global.

Berita Berkaitan

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...